Wetgeving, toxicologie, farmacologie (2008-2009)

Als diëtist is het belangrijk de interacties tussen de geneesmiddelen die een patiënt mogelijk neemt en zijn/haar voeding(stoestand) te onderkennen. Die komen aan bod in het vak farmacologie. In een eerste algemeen deel over de kinetische en dynamische aspecten zoekt de student een antwoord op de vragen: 'wat doet het lichaam met een voedingsstof of farmacon (geneesmiddel)?' en 'wat doet deze stof met ons lichaam?'. Vervolgens leert de student het werkingsmechanisme van een aantal geneesmiddelengroepen waarmee de diëtist frequent geconfronteerd wordt zoals bv medicatie aangewend bij een te hoge cholesterol. De cursus wetgeving en toxicologie start met een inleiding tot de Belgische en Europese wetgeving inzake voedingsmiddelen. In hoofdstuk 1 wordt er dieper ingegaan op toevoegsels, aroma's en technische hulpstoffen (m.i.v. wetgeving), terwijl in hoofdstuk 2 verschillende contaminanten aan bod komen (m.i.v. wetgeving). Zowel in hoofdstuk 1 als hoofdstuk 2 wordt er ook nagegaan in welke mate deze stoffen een gezondheidsrisico kunnen vormen voor de consument. Vervolgens komen er nog een aantal topics m.b.t. wetgeving aan bod (reclame, etikettering, claims, bijzondere voedingsmiddelen, ...) waarbij het de bedoeling is de student inzicht te geven in de structuur en werking van de wetgeving en hem/haar enkele basisbegrippen mee te geven. Via oefeningen leert de student wetteksten opzoeken, de wetgeving te interpreteren, analyseren en synthetiseren.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën

C. Beroepsspecifieke competenties    

  • C01 De voedings- en dieetkundige heeft een professionele houding.
  • C02 De voedings- en dieetkundige kan een gepast voedings- en dieetadvies opstellen om de gezondheid te behouden en bevorderen.
  • C04 De voedings- en dieetkundige is in staat om in alle fasen van toegepast wetenschappelijk onderzoek in verband met voeding mee te werken.
  • C05 De voedings- en dieetkundige analyseert voedingsmiddelen om de hygiëne en samenstelling te evalueren.
  • C06 De voedings -en dieetkundige communiceert correcte wetenschappelijke informatie, ideeën en oplossingen m.b.t. voeding naar alle belanghebbenden (informatieverstrekker).
  • C07 De voedings- en dieetkundige draagt mee verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en het beheer van de voedselverstrekking.
  • C08 De voedings- en dieetkundige past wetenschappelijke inzichten toe bij het oplossen van voedings-en dieetproblemen.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

OO:
06002164
Code:
06002164
Vakcoördinator:
Hilde Boeckx
Semester:
1
Studiepunten:
4
Creditcontract mogelijk?
Ja
Examencontract mogelijk?
Ja
Deeltijds:
Deeltijds eerste deel
Onderwijstaal:
Nederlands
Opleidingsonderdeel type:
gespecialiseerd