HACCP (2008-2009)

Logistiek in de voedingsnijverheid heeft zijn specifieke aandachtspunten. Zo zijn er specifieke regels waar ik mij als logisticus aan dien te houden. In de algemene microbiologie onderscheid je de belangrijkste groepen microorganismen (bacteriën, schimmels en gisten) aan de hand van hun morfologische eigenschappen. Verder lichten we de celbouw van deze micro-organismen toe, hun voedingsenenergiebehoeften en de evolutie van hun groeiproces. In een tweede deel krijg je een beeld van de bederfveroorzakende en pathogene microorganismen die in levensmiddelen voorkomen. Ook staan we stil bij microbiologische kwaliteitsbeheersing door toepassing van conserveringstechnieken en de uitwerking van een HACCP-plan. In de lablessen brengen we je microbiologische basistechnieken bij. Je doet aan rechtstreeks microscopisch onderzoek en voert kleuringstechnieken uit. Op die manier leer je groepen micro-organismen onderscheiden. Je voert tellingen uit, en aan de hand van richtlijnen en normen uit de industrie of uit vakliteratuur interpreteer je de resultaten van deze tellingen. Ook doe je hygiëne-onderzoek van oppervlakken die in contact komen met levensmiddelen. Bovendien gaan we in op de praktische uitwerking van een HACCP-plan voor de productie van bepaalde levensmiddelen.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
  • 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk

C. Beroepsspecifieke competenties    

  • C03 Het productieproces managen, rekening houdend met parameters als orderspecificatie, prognose, productie- en distributieplanning, beschikbare capaciteit, productielay-out, leveringssnelheid, materiaalbehandeling, stockbeheer.
  • C04 Het magazijnproces managen, rekening houdend met parameters als productspecificatie, in-, op- en uitslagstrategieën, conditioneringseisen, voorraadprognose, opslag- en handlingcapaciteit, opslag-technische beperkingen, productidentificatiesystemen.
  • C05 Het distributieproces managen, rekening houdend met parameters als orderspecificatie, leveringsvoorwaarde, prognose, productie-, distributie- en transportplanning, verpakkings- en transporteis, vervoersmodi en hun specifieke capaciteiten.
  • C09 Rekening houden met kwaliteitszorg, en de invloed daarop van parameters als wetgeving en kwaliteitseisen intern en extern.
  • C10 Kan rekening houden met veiligheidszorg en de invloed daarop van parameters als wetgeving, menselijke en sociale aspecten van de bedrijfsvoering.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

OO:
05101190
Code:
05101190
Vakcoördinator:
Eric Lens
Semester:
1
Studiepunten:
4
Creditcontract mogelijk?
Ja
Examencontract mogelijk?
Ja
Deeltijds:
Onderwijstaal:
Nederlands
Opleidingsonderdeel type:
inleidend