Fysische chemie en polymeerchemie (2008-2009)

De mechanische en chemische eigenschappen van materialen bepaalt vaak de materiaalkeuze. Na de bereiding van koper en staal wordt ingegaan op de mechanische eigenschappen van materialen (treksterkte, kerfslag, ..). Vaak zijn de chemische eigenschappen van materialen belangrijk om corrosie te mijden. Daarom worden verschillende corrosiemechanismen besproken. Het brandgedrag van materialen en het voorkomen van brand wordt behandeld. Polymeren kunnen op meerdere wijzen tot een eindproduct worden omgevormd. Al deze technieken krijgen aandacht. Tenslotte is er het gedrag van materialen op nanoschaal : wat betekent nanotechniek nu en wat kan er de volgende decennia verwacht worden? In polymeerchemie wordt de synthese van de polymeren behandeld: anionische en kationische polymerisatie, metaalcoördinatie polymerisatie en ringopeningpolymerisatie samen met de polymerisatietechnieken. Daarna worden fasen en fase-overgangen besproken voor amorfe en kristallijne polymeren en wordt aandacht besteed aan polymeermengsels en copolymeren.Vervolgens worden heel wat kunststoffen overlopen: thermoplasten, schuimen, rubbers, thermoharders, vezels, composieten, verven, lijmen en additieven. Als laatste komt kunststofkarakterisering en de ecologische aspecten aan bod.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

C. Beroepsspecifieke competenties    

  • C01 De chemist is in staat om op doordachte wijze een analyseproces van bemonstering tot eindrapportering uit te voeren zodat correcte en betrouwbare analyseresultaten bekomen worden.
  • C02 De chemist kan op adequate wijze technische installaties en apparatuur bedienen en beheren zodat hun efficiĆ«ntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid gegarandeerd zijn.
  • C05 De chemist kan op adequate wijze mondeling en schriftelijk communiceren om een optimale informatiedoorstroming te verzekeren.
  • C07 De chemist is in staat om reactieschema's en bijhorende reactiemechanismen voor een (deel)syntheseproces uit te schrijven, de synthese uit te voeren en te optimaliseren om producten aan te maken met de vereiste specificaties.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

OO:
06003000
Code:
06003000
Vakcoördinator:
Marc Thijs
Semester:
1
Studiepunten:
5
Creditcontract mogelijk?
Ja
Examencontract mogelijk?
Ja
Deeltijds:
Deeltijds eerste deel
Onderwijstaal:
Nederlands
Opleidingsonderdeel type:
verdiepend