orthesen voor het bovenste lidmaat zjn belangrijke hulpmiddelen om de functionaliteit van het bovenste lidmaat zo goed mogelijk te herstellen bij ziekte of ongeval. Hiervoor heb je inzicht nodig in het functioneren van de hand, en de gevolgen van diverse aandoeningen. Kennis van evaluatieprocedures, biomechanische principes, gebruikte materialen, maatnametechnieken en diverse ontwerpmogelijkheden stellen je in staat om een individueel aangepaste orthese te keizen, aan te passen of te ontwerpen.
A. Algemene competenties
- 01. Denk- en redeneervaardigheid
- 04. Projectmatig en methodisch handelen in functie van creatieve kennisontwikkeling
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
- 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk
C. Beroepsspecifieke competenties
- C01 De orthopedisch technoloog kan op adequate wijze een orthopedisch hulpmiddel vervaardigen, herstellen en onderhouden.
- C02 De orthopedisch technoloog kan de patiënt en een bestaande orthopedische voorziening evalueren, de therapeutische waarde ervan inschatten en uit het gamma orthopedische voorzieningen een geargumenteerde en verantwoorde keuze maken.
- C03 De orthopedisch technoloog kan op een adequate wijze samenwerken en overleg plegen in een multidisciplinair team.
- C04 De orthopedisch technoloog kan op een adequate wijze informatieverstrekking geven aan patiënten, specifieke doelgroepen, collega’s en aan (para)medici.
- C06 De orthopedisch technoloog kan op een adequate wijze informatie verzamelen en verwerken.
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties