Konijnenhouderij:
Inleiding: Situering van de konijnenvleesproductie
Bespreking konijnenhouderij: selectie, voortplanting bij konijnen, voeding van het konijn, praktische verzorging, bedrijfsvoering, huisvesting en mestverwerking, ziekteleer
Micro-economische aspecten van de konijnenhouderij
Bedrijfsbezoeken: 2 konijnenbedrijven, selectiebedrijf van hybride konijnen
Organisatorisch uitwerken van een schema voor het werken met productiegroepen in de konijnenhouderij
Pluimveehouderij
Inleiding bedrijfspluimveehouderij
Anatomie en fysiologie van pluimvee
Het consumptie-ei en de eikwaliteit
Voortplanting en vruchtbaarheid van pluimvee
Kunstmatig broeden, het broedei, de broeierij
Via opdrachten tijdens uitstappen, bedrijfsbezoeken, studiedagen en beurzen verwerven de studenten inzichten in: bedrijfsuitrusting pluimveestallen, pluimveevoeding, pluimveeziekten, pluimveemanagement Mogelijke uitstappen zijn: PDLT-eikwaliteit/hygiëne, eierverwerking-legkippenbedrijf, VIV Utrecht, Beurs-’s Hertogenbosch, pluimveedagen-Geel, broeierij, proefbedrijven, pluimveeslachterij, veevoederbedrijf.
A. Algemene competenties
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
C. Beroepsspecifieke competenties
Toelichting:
Studenten kunnen de productiecyclus van een konijn omschrijven.
Studenten hebben een inzicht in de moderne bedrijfsopzet van een konijnenbedrijf.
De studenten krijgen inzichten i.v.m. het managen van een konijnenbedrijf (organisatorisch, economisch)
De pluimveehouderij, de meest moderne dierlijke veredelingssector wordt in al zijn aspecten besproken zowel foktechnisch als economisch.
De studenten kunnen de ketenstructuur van de pluimveesector schematisch voorstellen en het belang van de sector inschatten.
De studenten kunnen technische productieresultaten berekenen en interpreteren.
De studenten verwerven inzicht in de bedrijfsvoering van verschillende soorten pluimveebedrijven
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
A. Type
B. Verplichte leermiddelen
C. Aanbevolen leermiddelen
A. Types
B. Omschrijving
A. Types
B. Omschrijving