elektriciteit (2008-2009)

De cursus elektriciteit bestaat uit drie delen: elektrostatica, elektrodynamica en elektromagnetisme. Het gedeelte elektrostatica behandelt de fysische achtergrond van de begrippen en grootheden uit de elektriciteitsleer. Achtereenvolgens komen hierin de volgende onderwerpen aan bod: elektrische lading en elektrostatische krachtwerking, elektrisch veld, elektrische potentiaal, gedrag van geleiders en van diëlectrica (isolatoren) in een elektrisch veld, en als bijzondere toepassing: elektrische capaciteit en condensatoren. Het gedeelte elektrodynamica behandelt de studie van gelijkstroomnetwerken. Achtereenvolgens komen hierin de volgende onderwerpen aan bod: definities en basisgrootheden (spanning, stroom, weerstand, vermogen), basiswetten (wetten van Pouillet, ohm en Kirchhoff), analyse van gelijkstroomnetwerken en netwerktheorema's, enkele aspecten van praktische spannings- en stroombronnen, technieken voor het meten van weerstanden, thermo-elektriciteit en stroomgeleiding in vacuüm en gassen. Het gedeelte elektromagnetisme behandelt de basisgrootheden van het elektromagnetisme, de magnetische krachtwerking op bewegende ladingen en enkele toepassingen, de magnetische krachtwerking op stroomvoerende geleiders en enkele toepassingen, en de berekening van de magnetische inductie opgewekt door een stroom in vacuüm.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 04. Vermogen tot kritische reflectie
Toelichting:
- Studenten kunnen de wetten van de elektrostatica toepassen om elektrostatische krachten en potentiaalverschillen te berekenen en het resultaat interpreteren. - Studenten kunnen gelijkstroomnetwerken bestaande uit bronnen, weerstanden en condensatoren oplossen en het resultaat interpreteren. - Studenten kunnen de wetten van het elektromagnetisme toepassen om magnetische krachten en magnetische velden te berekenen en het resultaat interpreteren.

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

C. Beroepsspecifieke competenties

  • C01 Systematische kennis hebben van de kernelementen van een discipline.
  • C03 Begrip hebben van de structuur van het vakgebied en samenhang met andere vakgebieden.
  • C04 Praktisch gericht kunnen denken en handelen vanuit wetenschappelijk inzicht.
Toelichting:
- Studenten kunnen de begrippen elektrisch veld en potentiaal definiëren, situeren en toepassen. - Studenten kennen en kunnen verklaren hoe geleiders en isolatoren zich in een elektrisch veld gedragen. - Studenten weten en kunnen verklaren hoe een condensator opgebouwd is en hoe hij zich gedraagt in een stroomkring. - Studenten kunnen de basisgrootheden van de elektriciteitsleer (spanning, stroom, weerstand, etc) verklaren vanuit de elektrostatica. - Studenten kunnen de basiswetten, technieken en theorema's om elektrische netwerken te analyseren definiëren, verklaren en toepassen. - Studenten kennen geleidingsprincipes in vaste stoffen en gassen en kunnen ze verklaren. - Studenten kunnen het begrip magnetisch veld definiëren, situeren en toepassen. - Studenten kunnen praktische toepassingen van magnetische krachtwerking aangeven en verklaren. - Studenten kunnen de geziene leerstof toepassen in oefeningen (zie toelichting A. Algemene competenties)

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Om met succes deze cursus te volgen, moeten de studenten kunnen rekenen met vectoren, enkele eenvoudige wiskundige technieken kunnen toepassen om berekeningen te maken (zoals oplossen van eenvoudige integralen, toepassen van eenvoudige goniometrische formules, stelsels vergelijkingen kunnen opstellen en oplossen, etc) en een zeker probleemoplossend denkvermogen en ruimtelijk voorstellingsvermogen hebben.

A. Type

  • cursus

B. Verplichte leermiddelen

- Vynckier G., & Van Ham G. (2006). Elektriciteit: elektrostatica. Onuitgegeven cursus voor het eerste jaar van de opleiding bachelor in industriële wetenschappen, Katholieke Hogeschool Kempen, Departement Industriële en Biowetenschappen Geel. - Vynckier G., & Van Ham G. (2006). Elektriciteit: elektrodynamica en elektromagnetisme. Onuitgegeven cursus voor het eerste jaar van de opleiding bachelor in industriële wetenschappen, Katholieke Hogeschool Kempen, Departement Industriële en Biowetenschappen Geel.

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • hoorcollege

B. Omschrijving

A. Types

  • mondeling examen

B. Omschrijving

- tussentijdse test (proefexamen) in november over een gedeelte van elektrostatica - partieel examen in januari over elektrostatica en een eerste gedeelte van elektrodynamica - tussentijdse test (proefexamen) in april over een gedeelte van elektrodynamica - partieel examen in juni over een tweede gedeelte van elektrodynamica en over elektromagnetisme
OA:
03200052
Code:
03200052
Vakcoördinator:
Geert Van Ham
Semester:
1+2
Studiepunten:
0
Onderwijstaal:
Nederlands