toegepaste mechanica pract (2008-2009)

In het practicum worden proeven gedaan op proefstanden op industrieel formaat, gedeeltelijk met geautomatiseerde verwerking en gedeeltelijk manuele ingaven. Pompen zuighoogte, manometrische opvoerdruk, rendementen en vermogens van pompen en pompinstallaties stromingsweerstanden, berekenen van een leidingnet en belastingskarakteristiek. Centrifugaalpompen opstellen meetgegevens en pompkarakteristieken serie- en parallel schakeling van pompen Voor het inoefenen van de algemene principes van leidingverliezen wordt gebruik gemaakt van een softwarepakket. Ventilatoren werking van centrifugaalventilatoren, debietregelingen opstellen meetgegevens en ventilatorkarakteristieken axiale ventilatoren Compressoren metingen en berekening van volumetrisch rendement, compressiearbeid en rendementen op een zuigercompressor en een schroefcompressor. Balanceren. Soorten onbalansen, balanceermethodes Uitlijntechnieken met laser

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 04. Vermogen tot kritische reflectie
  • 06. In teamverband werken
  • 07. Verantwoordelijkheid opnemen
  • 08. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
Toelichting:
AB-01 De studenten plannen de taken die nodig zijn voor het uitvoeren van de proeven en verzamelen de nodige gegevens en apparatuur. AB-02 en AB-04 Door het verwerken en analyseren van de meetresultaten en een passende synthese te maken krijgt de student een inzicht in de fysische wetten van het vakgebied . AB-06 en AB-07 Door het werken in teamververband met een onderlinge taakverdeling en rollenpatroon, wordt communicatie, afspraken en werkverdeling aangeleerd. AB-08 Tijdens de voorbereidingsfase is er door teamleider een overdragen van informatie en opdrachten de binnen de groep.

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 03. In staat zijn om de relevante data te verzamelen die de oordeelsvorming over maatschappelijke, wetenschappelijke en ethische vraagstukken kunnen sturen
Toelichting:
AB-03 De meetresultaten dienen kritisch bekeken te worden, vooraleer ze te gebruiken voor verdere analyse. Tijdens de verslaggeving wordt een besluitvorming verwacht met een kritische analyse naar het waarom, de gevolgen van wijzigingen en de toepasbaarheid.

C. Beroepsspecifieke competenties

  • C04 Praktisch gericht kunnen denken en handelen vanuit wetenschappelijk inzicht.
Toelichting:
C4 De proefopdrachten dienen vertaald te worden naar metingen. De meetresultaten dienen verwerkt te worden tot een wetenschappelijk verslag.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Impulswet, kinematica: snelheidsdriehoeken. Continuïteitsprincipe, vergelijking van Bernoulli. Inzicht in de eerste en tweede hoofdwet van de thermodynamica. Inzicht in de basiskringprocessen van compressiekoelmachine en warmtepomp..

A. Type

  • cursus

B. Verplichte leermiddelen

Van Mol Raymond, 2007. Labo Toegepaste Mechanica. Niet-gepubliceerde cursus, KHKKempen, Geel, 210p

C. Aanbevolen leermiddelen

Boek: Pompen (Bianchi-Büstraan)

A. Types

  • labo en werkcollege

B. Omschrijving

De practicumopgaven worden in groepjes van 2 of 3 studenten uitgevoerd, op de proefstanden van het lab. Binnen deze groepjes wordt er gewerkt met een groepsleider en een verslaggever.

A. Types

  • schriftelijk examen
  • permanente evaluatie

B. Omschrijving

Permanente evaluatie en opvolging van de verslaggeving. Op het einde van het academiejaar wordt een test georganiseerd. Tijdens en na de labozitting. Bureel docent en e-mail.
OA:
03203010
Code:
03203010
Vakcoördinator:
Raymond Van Mol
Semester:
1+2
Studiepunten:
0
Onderwijstaal:
Nederlands