Zuiveltechnologie: bereiden van kaas, yoghurt, boter + bedrijfsbezoek, chemisch en microbiologisch onderzoek van zuivelproducten
Vleestechnologie: chemisch en microbiologisch onderzoek van vlees en vleeswaren, technologie van vleesverwerking, bedrijfsbezoek
Maalderijtechnologie: bedrijfsbezoek, onderzoek van functionele eigenschappen van bloem en andere grondstoffen
Groententechnologie: groentenverwerking , onderzoek van de veranderende enzymatische en textuureigenschappen van groenten bij blancheren en steriliseren, bedrijfsbezoek
Waterzuivering: bedrijfsbezoek, ontwerpen van een kleinschalige waterzuivering, via een computersimulatie een actief-slibsysteem ontwerpen en beheersen
Procesautomatisatie: PLC-technieken: - logische functies: and, or - uitgangen: set/reset - functieblokken: timers, counters - Grafcet - koppeling van een PLC in een installatie en programmatie
Wetenschapscommunicatie:
1.
voorstellen van 2 projecten (vlees en groenten) op de
opendeurdag van de school door middel van aanschouwelijke informatie, powerpointpresentatie, poster en het verstrekken van uitleg aan geïnteresseerden.
2.
CONGRES (even jaargangen) OF
DEBAT (oneven jaargangen)
Voorbereiding en deelname aan ofwel een congres ofwel aan een debat telkens voor en door studenten in samenwerking met de studenten van het 3de jaar voedingsmiddelentechnologie en ook met de departementen IBW en voedings-en dieetleer.
Congres over een topic in de voeding : De studenten brengen hier ofwel een presentatie met verdediging ofwel stellen zij een poster voor waarbij zij ook vragen moeten beantwoorden.
Debat over een topic in de voeding : de debatnamiddag start met een reeks powerpointpresentaties van de studenten rond bepaalde invalshoeken, om alzo wat achtergrondinformatie te leveren. Daarna zullen de studenten samen met een externe persoon zich in groepen verdelen en zich inleven in één van de partijen die zij spelen tijdens het debat. De namiddag wordt afgesloten met het eigenlijke debat tussen de verschillende partijen.
A. Algemene competenties
- 01. Denk- en redeneervaardigheid
- 02. Informatie verwerven en verwerken
- 03. Kritisch reflecteren
- 04. Projectmatig en methodisch handelen in functie van creatieve kennisontwikkeling
- 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
C. Beroepsspecifieke competenties
- AB2 - Technisch, technologisch vaardig zijn - Men heeft kennis over en kan werken met de machines, installaties en technieken die men hedentendage binnen het werkveld gebruikt.
Toelichting:
De studenten kunnen een PLC-programma lezen, begrijpen en schrijven.
De studenten kunnen een PLC aansluiten en integreren in een geautomatiseerde installatie.
De studenten kunnen de productie van zuivel-, vlees-, groenten-, en maarlderij producten beschrijven en kunnen een aantal analyses uitvoeren op deze levensmiddelen,
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
levensmiddelentechnologie - 2de jaar
A. Type
B. Verplichte leermiddelen
Procesautomatisering Eigen cursus onuitgegeven cursus KHK
Vlees, groenten, zuivel en maalderij technieken : eigen cursus
C. Aanbevolen leermiddelen
A. Types
- labo en werkcollege
- projectwerk
- bedrijfsbezoeken
- discussieseminarie
- groepswerk
- begeleide zelfstudie
- Andere: Nl:
B. Omschrijving
A. Types
- schriftelijk examen
- permanente evaluatie
B. Omschrijving