In deze cursus worden de meest frequente schakelingen met operationele versterkers toegelicht. Eerst wordt het principe van de verschilversterker geïntroduceerd samen met de karakteristieken van de ideale en praktische operationele versterker. Daarna worden lineaire analoge systemen opgebouwd met behulp van de opamp zoals de inverterende en niet-inverterende DC-versterker, sommeerketens, DC-verschilversterker, spanning-stroom omzetter, stroom-spanning omzetter, inverterende en niet-inverterende AC-versterker, integreerketen en differentiëerketen. In een derde deel worden niet-lineaire schakelingen bestudeerd: de logaritmische en antilogaritmische versterker, logaritmische vermenigvuldiger, modulatorschakelingen, gelijkrichterschakelingen, comparator, Schmitt-trigger, precisie-clipping, sample-and-hold schakelingen, topwaarde-geheugen, blokgolfgenerator, monostabiele multivibrator, driehoeksgolfgenerator, zaagtandgenerator, trapspanningsgenerator, spanning-frequentie omzetter en frequentie-spanning omzetter.
A. Algemene competenties
- 01. Denk- en redeneervaardigheid
- 02. Informatie verwerven en verwerken
- 04. Vermogen tot kritische reflectie
- 09. Een ingesteldheid hebben tot levenslang leren
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 01. Een onderzoekende houding hebben met inbegrip van een appreciatie van de onzekerheid, de ambiguïteit en de grenzen van de kennis
C. Beroepsspecifieke competenties
- C01 Systematische kennis hebben van de kernelementen van een discipline.
- C03 Begrip hebben van de structuur van het vakgebied en samenhang met andere vakgebieden.
- C10 Engeringscompetentie:diagnose stellen, ontwerpen, productie operationeel houden, nazorg voor elektrische systemen (IW).
- C12 Engineeringscompetentie: diagnose stellen, ontwerpen, productie operationeel houden, nazorg in een elektronische al dan niet gemengd analoog en/of digitaal systeem (ELO-ICT).
- C14 Engineeringscompetentie: diagnose stellen, ontwerpen, productie operationeel houden, nazorg voor (geautomatiseerde) systemen, inclusief analoge en digitale filters (ELO-ICT).
Toelichting:
De student kan een gegeven opampschakeling analyseren en een gegeven ontwerp van een opampschakeling aanpassen aan nieuwe specificaties. De student kan een eigen opampschakeling ontwerpen voor een gegeven toepassing.
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
Halfgeleidercomponenten
Netwerkstellingen
A. Type
B. Verplichte leermiddelen
Eigen cursus - Verwijzingen naar interessante websites - Literatuur: "Operational Amplifiers and Linear Integrated Circuits" van Coughlin-Driscoll (Prentice Hall)
C. Aanbevolen leermiddelen
A. Types
B. Omschrijving
A. Types
B. Omschrijving