wiskunde aanvullingen (2008-2009)

Laplacetransformaties: - Algemeenheden. - Bestaansvoorwaarden. - Eigenschappen. - Voorbeelden. - De inverse transformatie. - Oplossen van differentiaalvergelijkingen. Complexe analyse: - Complexe functies. - Analytische functies. - Complexe integralen. Lineaire programmering: -Meetkundige methode. -Niet-grafische methoden. -Transportproblemen.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 04. Vermogen tot kritische reflectie
  • 08. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
Toelichting:
- De studenten kunnen voor wiskundige problemen op gevorderd niveau die door middel van berekeningen moeten opgelost worden de geschikte werkwijze selecteren en uitvoeren. Deze problemen zijn: berekenen van Laplacetransformaties en de inverse tranformatie, complexe interalen uitrekenen en problemen die oplosbaar zijn via lineaire programmering oplossen. - De studenten kunnen relevante situaties uit de ingenieurscontext omzetten naar wiskundige problemen en na het uitvoeren van wiskundige bewerkingen de resultaten daarvan terugkoppelen naar de context. Zulke situaties hebben betrekking op electriciteit, mechanica en leiden tot wiskundige bewerkingen met differentiaalvergelijkingen, Laplace transformaties, complexe integralen en lineaire programmering.

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 01. Een onderzoekende houding hebben met inbegrip van een appreciatie van de onzekerheid, de ambiguïteit en de grenzen van de kennis
Toelichting:
- De studenten kunnen door middel van wiskundig correcte redeneringen (bewijzen) de achtergronden en de beperkingen van de berekeningen die ze maken verklaren.

C. Beroepsspecifieke competenties

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

- Abstract rekenen in het veld van de reële getallen. - Kennis van wiskundige structuren. - Belangrijkste elementaire reële functies. - Berekenen van limieten. - Afgeleiden en integralen van reële functies uitrekenen. - Theoretisch verband tussen afleiden en integreren. - Basisbewerkingen met complexe getallen.

A. Type

  • cursus
  • Andere: grafisch rekentoestel

B. Verplichte leermiddelen

Eigen cursus. Oefeningenbundel. Formularium. Rekentoestel.

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • hoorcollege
  • oefenpracticum

B. Omschrijving

A. Types

  • mondeling examen

B. Omschrijving

OA:
03200113
Code:
03200113
Vakcoördinator:
Karel Hoefkens
Semester:
1+2
Studiepunten:
0
Onderwijstaal:
Nederlands