PLL ontwerptechnieken (2008-2009)

In deze opleidingsactiviteit wordt de functie, de werking, het ontwerp en verschillende toepassingen van de phase locked loop bekeken. Een eerste deel gaat vooral kijken naar de beschrijving van de PLL met behulp van paradigma's uit de lineaire systeemtheorie. De grenzen van de geldigheid hiervan worden ook onder de loep genomen. Daarna worden de verschillende deelblokken van de PLL (fasedetector, spanningsgestuurde oscillator, loopfilter, automatic gain control en limiter) aangebracht en enkele concrete voorbeelden worden hierbij bestudeerd. Daarna worden verschillende toepassingen bekeken van de PLL in een superheterodyne ontvanger, modulatoren en demodulatoren, frequentiesynthese en datasynchroonisatie.

A. Algemene competenties

  • 01. Op een wetenschappelijke wijze kunnen denken en handelen
  • 02. Kunnen omgaan met complexe problemen

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 03. Kunnen toepassen van paradigma' s in het domein van de wetenschappen en het kunnen aanduiden van de grenzen van paradigma' s

C. Beroepsspecifieke competenties

Toelichting:
De student kan een beschrijving geven van de lineaire en niet lineaire werking van PLLs. Hij/zij kan de PLL kaderen in verschillende toepassingsdomeinen zoals draadloze ontvangers, transponders, analoge en digitale hoekmodulatoren en demodulatoren, frequentiesynthese, klok en data-recovery. Hij kan een gegeven PLL systeem analyseren, en aanpassen waar nodig.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Volledige theorie signaal- en systeembeschrijving: open loop, feedback, stabiliteit, enz... Mogelijke principes voor modulatie en demodulatie: AM, FM, PM, ASK. PSK. FSK. Wiskunde: Fourier- en Laplace , limietstelling. Actieve- en passieve filtertechnieken Eenvoudige digitale circuits: combinatorisch en sekwentieel. Principes van zenden en ontvangen in telecommunicatie. Elementaire begrippen van digitale datacommunicatie.

A. Type

  • cursus
  • materiaal op leeromgeving

B. Verplichte leermiddelen

Eigen nota's Product- en application-notes.

C. Aanbevolen leermiddelen

Literatuur ('Phaselock Techniques' by F.M. Gardner) PC-simulaties (bvb. Labview, Multisim., matlab)

A. Types

  • hoorcollege

B. Omschrijving

A. Types

  • mondeling examen

B. Omschrijving

OA:
03204040
Code:
03204040
Vakcoördinator:
Paul Leroux
Semester:
1
Studiepunten:
0
Onderwijstaal:
Nederlands