De cursus biochemie bestaat uit 2 grote delen.
In een eerste deel worden de verschillende biomoleculen die in de biochemie belangrijk zijn afzonderlijk uitgediept (sacchariden, lipiden, aminozuren en eiwitten). Dit deel omvat eveneens de energetische aspecten van biochemische reacties en een grondige studie van de enzymkinetiek, de inhibitiemodellen, de co-enzymen en co-factoren.
In een tweede deel worden een aantal metabole reactiewegen (pathways) bestudeerd zoals het koolhydraatmetabolisme (glycolyse, gluconeogenese, glycogeensynthese), citroenzuurcylus, pentosefosfaatcyclus, electronentransport en oxidatieve fosforylatie, het vetmetabolisme en het eiwitmetabolisme. In een afzonderlijk hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de interactie tussen deze verschillende pathways.
A. Algemene competenties
- 01. Denk- en redeneervaardigheid
- 02. Informatie verwerven en verwerken
- 03. Kritisch reflecteren
- 04. Projectmatig en methodisch handelen in functie van creatieve kennisontwikkeling
- 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
- 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 08. Teamgericht kunnen werken
- 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
- 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk
C. Beroepsspecifieke competenties
- C01 De voedings- en dieetkundige heeft een professionele houding.
- C02 De voedings- en dieetkundige kan een gepast voedings- en dieetadvies opstellen om de gezondheid te behouden en bevorderen.
- C03 De voedings- en dieetkundige begeleidt op adequate wijze verandering van voedingsgedrag om gezondheid te helpen bevorderen.
- C06 De voedings -en dieetkundige communiceert correcte wetenschappelijke informatie, ideeën en oplossingen m.b.t. voeding naar alle belanghebbenden (informatieverstrekker).
- C08 De voedings- en dieetkundige past wetenschappelijke inzichten toe bij het oplossen van voedings-en dieetproblemen.
Toelichting:
De student kent of herkent de structuur van biomoleculen en kan hun samenhang interpreteren.
De student kan een relatie leggen tussen de chemische structuur en de eigenschappen van biomoleculen in waterig midden. Bovendien kan hij/zij de relatie leggen tussen het gedrag van biomoleculen in water en hun biologische functie(s).
De student heeft inzicht in de regulatie en kinetiek van enzymen en kan bij inhibitie de inhibitievorm herkennen.
De student kan de verschillende aspecten die belangrijk zijn bij biochemische reacties opsommen, verduidelijken en toepassen bij het uitwerken van biochemische reactiewegen.
De student kan aan de hand van een metabole pathwaykaart de verschillende stappen in katabole en anabole reactiewegen weergeven en verduidelijken. Bovendien heeft hij/zij inzicht in de controlemechanismen die deze reactiewegen bepalen en kan hij/zij de samenhang en aansluitmogelijkheden van de pathways aangeven.
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
De opleidingsonderdelen van het eerste jaar die de studenten met succes gevolg moeten hebben: algemene chemie (deel A+B), bio-organische chemie, microbiologie en voedingsleer.
A. Type
- handboek
- cursus
- materiaal op leeromgeving
B. Verplichte leermiddelen
- Huygens A., Biochemie, niet-gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel
- Powerpointpresentaties bij de cursus (beschikbaar op Toledo)
C. Aanbevolen leermiddelen
- TORTORA, FUNKE, CASE, Microbiology, An Introduction, Pearson International Edition,
9th Edition, March 2006, ISBN 0321396022
- SCHUIT F. (2000) Medische Biochemie, moleculaire benadering van de geneeskunde. Bohn Stafleu Van Loghum
- DEVLIN TM Textbook of Biochemistry with clinical correlations, Wiley-Liss, 5th Edition, 2002
- MATHEWS and VAN HOLDE, Biochemistry, The Benjamin/Cummings Publishing Company
A. Types
B. Omschrijving
A. Types
B. Omschrijving
In het schriftelijk examen komt een variatie aan vraagvormen aan bod: definities formuleren, uitspraken evalueren op hun juistheid, meerkeuzevragen, open vragen, bespreking van figuren, rekenvragen...
Tijdens de contacturen krijgen de studenten steeds de gelegenheid tot het stellen van vragen. Buiten de lesuren of per mail kunnen ook steeds vragen gesteld worden.
De powerpointpresentaties bij de lessen worden ter beschikking gesteld op Toledo.