analoge elektronica (2008-2009)

In deze cursus worden de meest frequente schakelingen met operationele versterkers toegelicht. Eerst wordt het principe van de verschilversterker geïntroduceerd samen met de karakteristieken van de ideale en praktische operationele versterker. Daarna worden lineaire analoge systemen opgebouwd met behulp van de opamp zoals de inverterende en niet-inverterende DC-versterker, sommeerketens, DC-verschilversterker, spanning-stroom omzetter, stroom-spanning omzetter, inverterende en niet-inverterende AC-versterker, integreerketen en differentiëerketen. In een derde deel worden niet-lineaire schakelingen bestudeerd: de logaritmische en antilogaritmische versterker, logaritmische vermenigvuldiger, modulatorschakelingen, gelijkrichterschakelingen, comparator, Schmitt-trigger, precisie-clipping, sample-and-hold schakelingen, topwaarde-geheugen, blokgolfgenerator, monostabiele multivibrator, driehoeksgolfgenerator, zaagtandgenerator, trapspanningsgenerator, spanning-frequentie omzetter en frequentie-spanning omzetter.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 04. Vermogen tot kritische reflectie
  • 09. Een ingesteldheid hebben tot levenslang leren

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 01. Een onderzoekende houding hebben met inbegrip van een appreciatie van de onzekerheid, de ambiguïteit en de grenzen van de kennis

C. Beroepsspecifieke competenties

Toelichting:
De student kan een gegeven opampschakeling analyseren en een gegeven ontwerp van een opampschakeling aanpassen aan nieuwe specificaties. De student kan een eigen opampschakeling ontwerpen voor een gegeven toepassing.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Halfgeleidercomponenten Netwerkstellingen

A. Type

  • cursus

B. Verplichte leermiddelen

Eigen cursus - Verwijzingen naar interessante websites - Literatuur: "Operational Amplifiers and Linear Integrated Circuits" van Coughlin-Driscoll (Prentice Hall)

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • hoorcollege

B. Omschrijving

A. Types

  • mondeling examen

B. Omschrijving

OA:
03200152
Code:
03200152
Vakcoördinator:
Paul Leroux
Semester:
1+2
Studiepunten:
0
Onderwijstaal:
Nederlands