analytische chemie pract (2008-2009)

Toepassingen Volumetrie - Inleiding: definitie, begrippen, titratiecurve -   - Redoxtitratie --- Berekening van titratiecurven --- Redoxindicatoren --- Voorafgaandelijke oxidatie of reductie --- Standaaroplossingen bij redoxtitraties  --- Berekening van titratiecurves --- Spectrometrische analysen - Emissie, absorptie . Vlamfotometrische technieken - Spectrofotometrische bepalingen - Polarimetrische toepassingen.
Accuraatheid, precisie  en reproduceerbaarheid bij alle toepassingen toesten aan de hand van statistische testen

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 06. In teamverband werken
  • 07. Verantwoordelijkheid opnemen
Toelichting:

Tijdens de labo zittingen dienen de studenten in kleine groepjes op een analytisch verantwoorde manier naar een reproduceerbaar resultaat te werken.  Efficiënte tijdbesteding is daar een onderdeel van. Kritische ingesteldheid met betrekking tot realistische resultaten, die statistisch getoetst worden op hun nauwkeurigheid is eveneens een belangrijk onderdeel van de practica.

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 02. Kennis hebben van onderzoeksmethoden en -technieken en deze adequaat kunnen toepassen
  • 05. Een appreciatie kunnen maken van de onzekerheid, de ambiguïteit en de grenzen van de kennis
  • 06. Kunnen werken in teamverband
Toelichting:

Tijdens de labo zittingen dienen de studenten in kleine groepjes op een analytisch verantwoorde manier naar een reproduceerbaar resultaat te werken.  Efficiënte tijdbesteding is daar een onderdeel van. Kritische ingesteldheid met betrekking tot realistische resultaten, die statistisch getoetst worden op hun nauwkeurigheid is eveneens een belangrijk onderdeel van de practica.

C. Beroepsspecifieke competenties

  • C01 Systematische kennis hebben van de kernelementen van een discipline.
  • C02 Gedetailleerde kennis hebben, geïnspireerd door de nieuwste ontwikkelingen van de discipline.
  • C04 Praktisch gericht kunnen denken en handelen vanuit wetenschappelijk inzicht.
  • C05 Beheersen zorgsystemen: kwaliteitszorg, milieuzorg, veiligheid.
Toelichting:
De studenten kunnen de theoretische basis voor gravimetrische en volumetrische berekeningen bespreken. De studenten kunnen de basisprincipes van instrumentele technieken beschrijven: elektrochemie, spectrometrie en chromatografie. De studenten kunnen de eigenschappen en toepasbaarheid van de verschillende analsyemethoden kritisch beoordelen. De studenten kunnen oefeningen over deze onderwerpen oplossen. De studenten hebben een goede vaardigheid bij het opstellen en uitvoeren van de analytische methoden in het laboratorium.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Chemische stoechiometrie Beginselen van chemisch evenwicht Algemene chemie Basis elektrochemie

A. Type

  • cursus

B. Verplichte leermiddelen

Claes Johan, 2004. Analytische chemie. Niet gepubliceerde cursus, KHKempenHandleiding labo-oefeningen Uitgewerkte oefeningen en examenvragen zijn beschikbaar in het studiecentrum Literatuur (verplicht of aanbevolen) - Skoog, West en Holler (1996). Fundamentals of Analytical Chemistry, 7th edition, Saunders College Publishing. (Ook beschikbaar in de Mediatheek)

C. Aanbevolen leermiddelen

Ter voorbereiding van de labozittingen kunnen studenten gebruik maken van de "Pre-lab" module.  De verschillende toegepaste technieken kunnen door zelfstudie eigen gemaakt worden.

Mbt de verslaggeving worden studenten aangemoedigd om andere informatiebronnen te raadplegen, om op die manier het uigevoerde onderzoek in een een breder perspectief te plaatsen.

A. Types

  • labo en werkcollege
  • oefenpracticum

B. Omschrijving

Studenten werken in groepjes van 2 a 3 studenten.

Labovoorbereiding, uitvoering en rapportering gebeurt in onderling overleg.

Zelf de time-line van de labozittingen bepalen behoort tot hun taken.

A. Types

  • open boek
  • paper/werkstuk
  • permanente evaluatie

B. Omschrijving

Bij de labozittingen wordt permantie evaluatie als evaluatie vorm gebruikt.  Beoordelingen gebeuren tijdens de labozittingen zelf, aan de hand van de gemaakte rapporten en aan de hand van een afsluitende test.

Begeleiding van de studenten is permanent.  Vragen kunnen voorafgaandelijk of tijdens de practicum zittingen gesteld worden.

Communicatie via internet (tijdens voorbereiding of rapportering) is hierbij aangewezen.

OA:
03201760
Code:
03201760
Vakcoördinator:
Karel Dekoninck
Semester:
1
Studiepunten:
0
Onderwijstaal:
Nederlands