productie en verdeling van energie (2008-2009)

De verschillende spelers van de vrijgemaakte elektriciteitsmarkt komen aan bod. Elektrische energie wordt geproduceerd vanaf in de natuur beschikbare energie. Enerzijds komen de klassieke thermische centrales aan bod, anderzijds de hernieuwbare bronnen zoals waterkracht, wind- en photovoltaïsche energie. Als de elektrische energie eenmaal opgewekt en beschikbaar gesteld is, moet ze vanuit de centrales, die al dan niet gecentraliseerd opgesteld staan, naar de knooppunten getransporteerd worden. Vanuit deze knooppunten wordt de energie gedistribueerd en verdeeld. Hiertoe zijn transport-, distributie-, schakel- en beveiligingssystemen nodig. Ook de kwaliteit en continuïteit van de elektrische energie is belangrijk.

A. Algemene competenties

  • 01. Op een wetenschappelijke wijze kunnen denken en handelen
  • 02. Kunnen omgaan met complexe problemen
  • 03. Beschikken over het vermogen tot oordeelsvorming in een onzekere context
Toelichting:
Men krijgt kennis over verschillende productiemiddelen, het transport- en distributienet en de vrije markt. Beperken van CO2 uitstoot in een vrije markt, is een complex probleem. Men moet op een wetenschappelijke manier kunnen bepalen welke middelen voor welke toepassing het best is. Introductie van intermitterende bronnen moet wetenschappelijk aangepakt worden om een stabiele werking van het net te behouden.

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 08. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk
Toelichting:
Enerzijds is elektrische energie van groot maatschappelijk belang. De kosten van een black-out zijn gigantisch. Iedereen heeft recht op (betaalbare) elektriciteit. Anderzijds moeten de effecten op de omgeving van opwekking van elektriciteit (onder andere CO2 uitstoot) geminimaliseerd worden. Ook andere invloeden moet men in rekening brengen zoals onder andere het NIMBY effect (not in my backyard).

C. Beroepsspecifieke competenties

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Driefasige wisselstroomketens kunnen uitrekenen zowel in regime als in overgangtoestand Equivalente schema's van transformatoren en elektrische machines kunnen interpreteren Het begrip procentuële kortsluitspanning kunnen toepassen Werkingsprincipe van stoom- en gasturbines kennen Begrip van specifieke eigenschappen van elektrische bronnen: transfo's en generatoren Stroom- en vermogenberekeningen van allerlei lasten in een elektrisch net

A. Type

  • cursus
  • materiaal op WWW

B. Verplichte leermiddelen

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • hoorcollege

B. Omschrijving

A. Types

  • schriftelijk examen
  • mondeling examen

B. Omschrijving

Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding.
OA:
03204080
Code:
03204080
Vakcoördinator:
Bert Vande Meerssche
Semester:
1
Studiepunten:
0
Onderwijstaal:
Nederlands