HACCP (2008-2009)

0. Inleiding 1. Microbiologie 2. Bewaren van levensmiddelen 3. Gevarenanalyse 4. Kritische controlepunten 5. Goede hygiënepraktijken

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
  • 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk

C. Beroepsspecifieke competenties

  • C03 Het productieproces managen, rekening houdend met parameters als orderspecificatie, prognose, productie- en distributieplanning, beschikbare capaciteit, productielay-out, leveringssnelheid, materiaalbehandeling, stockbeheer.
  • C04 Het magazijnproces managen, rekening houdend met parameters als productspecificatie, in-, op- en uitslagstrategieën, conditioneringseisen, voorraadprognose, opslag- en handlingcapaciteit, opslag-technische beperkingen, productidentificatiesystemen.
  • C05 Het distributieproces managen, rekening houdend met parameters als orderspecificatie, leveringsvoorwaarde, prognose, productie-, distributie- en transportplanning, verpakkings- en transporteis, vervoersmodi en hun specifieke capaciteiten.
  • C09 Rekening houden met kwaliteitszorg, en de invloed daarop van parameters als wetgeving en kwaliteitseisen intern en extern.
  • C10 Kan rekening houden met veiligheidszorg en de invloed daarop van parameters als wetgeving, menselijke en sociale aspecten van de bedrijfsvoering.
Toelichting:
De Bachelor in Logistiek kan het verband leggen tussen de kenmerken (samenstelling en bereidingswijze) van een voedingsmiddel, en de gevoeligheid voor bederf ervan. De Bachelor in Logistiek kan de risico's beschrijven die verbonden zijn aan het logistiek verwerken van levensmiddelen. De Bachelor in Logistiek kan de gepaste maatregelen voorstellen die nodig zijn om de microbiële kwaliteit van levensmiddelen te beheersen. De Bachelor in Logistiek kan de gegevens die wettelijk vereist op het etiket van een verpakt levensmiddel toelichten. De Bachelor in Logistiek kan de hygiëne van personeel en van een werkomgeving vaststellen en er een verslag van maken. De Bachelor in Logistiek kan de principes van GHP formuleren en de relatie leggen met HACCP.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Studenten hebben de volgende cursussen/boeken/artikels doorgenomen - Geen Studenten hebben de volgende onderwijsactiviteiten gevolgd - Gevaarlijke Produkten (1LOG) Studenten bezitten de volgende competenties - Geen

A. Type

  • handboek
  • materiaal op leeromgeving

B. Verplichte leermiddelen

Handboek HACCP voor KMO en vakman (deel 1), Catherine Quittet en Helen Nelis

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • hoorcollege

B. Omschrijving

A. Types

  • schriftelijk examen
  • mondeling examen

B. Omschrijving

OA:
05210506
Code:
05210506
Vakcoördinator:
Eric Lens
Semester:
1
Studiepunten:
3
Onderwijstaal:
Nederlands