De cursus levensmiddelenmicrobiologie maakt je bewust van de mogelijke negatieve effecten van de aanwezigheid van micro-organismen in onze voeding. Deze organismen kunnen enerzijds leiden tot bederf van levensmiddelen, maar kunnen anderzijds ook de voedselveiligheid in het gedrang brengen en aanleiding geven tot voedselinfecties en voedselvergiftigingen. Je leert met welke middelen de ontwikkeling van micro-organismen in levensmiddelen geremd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld koelen, verhitten, verpakkingstechnieken en het gebruik van bepaalde toevoegingsmiddelen. Verder bestudeer je de -al dan niet wettelijk verplichte- maatregelen die voedingsbedrijven nemen om de microbiologische kwaliteit van hun producten te onderzoeken en te kunnen garanderen.
A. Algemene competenties
- 01. Op een wetenschappelijke wijze kunnen denken en handelen
- 02. Kunnen omgaan met complexe problemen
- 03. Beschikken over het vermogen tot oordeelsvorming in een onzekere context
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 02. Kunnen ontwerpen van onderzoek
- 01. Kunnen gebruiken van methoden en technieken in onderzoek
- 06. Kunnen samenwerken in een multidisciplinaire omgeving
- 03. Kunnen toepassen van paradigma' s in het domein van de wetenschappen en het kunnen aanduiden van de grenzen van paradigma' s
C. Beroepsspecifieke competenties
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties