Wiskunde en statistiek (2007-2008)

In het vak wiskunde start je met een brugcursus om de belangrijkste rekenregels nog eens op te frissen: machten en wortelvormen, veeltermfuncties, stelsles van vergelijkingen en goniometrie in een rechthoekige driehoek. De nadruk ligt op rekenvaardigheid, de theorie is enkel ter ondersteuning. In een tweede deel herhalen we de begrippen uitde analyse grondig. Van het limietbegrip ga je over op afgeleiden met hun toepassingen op het verloop van functies. Bepaalde en onbepaalde integralen sluiten daarop aan met toepassingen als gemiddelde en oppervlakteberekingen. Partiƫle afgeleiden van functies van meerdere veranderlijken laten toe veranderingen van complexere functies te beschrijven en foutenrekening algemeen toe te passen. Reeksontwikkelingen en eenvoudige differentiaalvergelijkingen sluiten de cursus af. In statistiek vertrek je vanuit de beschirjvende statistiek om gegevens te ordenen en op eenvoudige manier te beschrijven. Daarnaast worden enkele belangrijke kansverdelingsfuncties besproken en de aanzet gegeven om via betrouwbaarheidsintervallen en hypothesetoetsen besluiten te trekken over de populatie.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

C. Beroepsspecifieke competenties    

  • C01 De chemist is in staat om op doordachte wijze een analyseproces van bemonstering tot eindrapportering uit te voeren zodat correcte en betrouwbare analyseresultaten bekomen worden.
  • C04 De chemist kan op doordachte en kritische wijze resultaten (waaronder waarnemingen) noteren, bundelen en verwerken om tot zinvolle en volledige besluiten te komen.
  • C05 De chemist kan op adequate wijze mondeling en schriftelijk communiceren om een optimale informatiedoorstroming te verzekeren.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

OO:
06003046
Code:
06003046
Vakcoördinator:
Katrien De Meester
Semester:
1+2
Studiepunten:
6
Creditcontract mogelijk?
Ja
Examencontract mogelijk?
Ja
Deeltijds:
Onderwijstaal:
Nederlands
Opleidingsonderdeel type:
inleidend