Verschillende instrumentele analysetechnieken worden toegepast voor de analyse van voornamelijk voedingsmiddelen:
- titrimetrie bij zuur-base reacties wordt toegepast voor de bepaling van de concentratie van carbonaatmengsels
- buffers en pH berekeningen
- gravimetrie
- Dunne laag chromatografie ter bepaling van kleurstoffen in snoep en identificatie van aminozuren
- titrimetrie bij complexvormingsreacties wordt toegepast voor de bepaling van de hardheid van water
- jodometrische titratie wordt toegepast voor de bepaling van het suikergehalte in een voedingsmiddel, hier wordt gebruik gemaakt van de methode van Luff-Schoorl
- titrimetrie bij neutralisatiereacties wordt toegepast bij de eiwitbepaling in een voedingsmiddel, hier wordt gebruik gemaakt van de methode van Kjeldahl
- spectrofotometrie wordt toegepast bij de bepaling van het fosfaatgehalte in een voedingsmiddel
- gaschromatografie wordt gebruikt bij de bepaling van het ethanolgehalte in jenever
Hierbij wordt steeds de veiligheid in het labo bewaakt.
A. Algemene competenties
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
C. Beroepsspecifieke competenties
Toelichting:
De studenten leren de theoretische kennis van de scheikunde praktisch toepassen; daarnaast leren zij een aantal courant gebruikte laboratoriumtechnieken voor de analyse van landbouwproducten aan.
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
zie chemie 1 ste jaar
A. Type
B. Verplichte leermiddelen
niet gepubliceerde cursus - KHK
C. Aanbevolen leermiddelen
A. Types
B. Omschrijving
A. Types
- schriftelijk examen
- permanente evaluatie
B. Omschrijving