Project bewaartechnieken:
soorten bewaarsystemen van tuinbouwproducten, berekeningen koelvermogen, overzicht bewaarregimes tuinbouwproducten, bewaarfysiologie:pluktijdstipbepaling appel RI-index, zetmeeltest, hardheidsmeting, refractometerwaarde, kleurenkaart, ademhalingstest, ethyleentest
Bezoek: Vlaams centrum voor bewaring van tuinbouwproducten te Heverlee
Project bodemontleding-bodemkarakteristieken
Bepaling CO32- - gehalte met behulp van titratie, bepaling Cu, Fe in een bodem, granulometrische samenstelling, pF-curve van verschillende grondsoorten, profielonderzoek van een podzolbodem
Laag- en hoogradioactief afval: probleemstelling, verwerking en berging radioactief materiaal
Bezoek Belgoproces te Dessel.
Project DNA-recombinant
Isoleren van plasmide, knippen van DNA d.m.v. restestrictie-enzymen, scheiden aan de hand van gelelektroforese + een antratiebepaling plasmide tranfermatie van E coli + blauw-wit screening
Project spuittechniek
Achtergronden bestrijdingsmiddelen: effectiviteit, efficiëntie, van bestrijdingsmiddelen
Grondbeginselen spuittechniek
Technische apparatuur: HVM, LVM, ULVM
Project gewasbescherming : biologisch - geïntegreerd
Verschil geïntegreerd en biologisch telen, resistentieproblematiek
Levenscycli van grote groepen insecten en schimmels
Biologische gewasbescherming in groenteteelt, fruitteelt, boomkwekerij, akkerbouw
Herkennen van de belangrijkste ziekten en van de belangrijkste nuttigen
Project In-vitro teelt en vermeerderingstechnieken
Enkele theoretische beschouwingen rond stekken, enten, scheuren gevolgd met een praktische uitvoering.
In vitro: Inleiding en vervolgens een uitvoering van de verschillende fasen voorkomend in de in-vitrotechniek: initiatie van axillaire knoppen in proefbuizen, bladweefsel in bokalen, vermeerdering via callus, axillaire knoppen, adventieve knoppen, beworteling van verschillende kamerplanten, afharding van bewortelde plantjes in de serre, bereiding van een voedingsbodem
Uitstap stek/entbedrijf
Project klimatisatie
Klimaatfactoren in de stal : temperatuur, RV, luchtsnelheid, licht, CO2, NH3, H2S, stof
Natuurkundige achtergronden: luchttemperatuur, luchtvochtigheid (mollier-diagramma), thermodynamische grondslagen gebouw (k-waarde, warmtekapaciteit), massabalansen
Onderdelen van een ventilatiesysteem: inlaat, conditioneer-verdeelsysteem, ventilator, sturing van een ventilatiesysteem: P-regeling, kurvesturing, bezoek: braadkippen-legkippen-varkensstal
Project microbiologische analyse
Drinkwater analyse: algemeen kiemgetal, bepaling van de coli-achtigen, methodes: verdunningstechniek, MPN, membraanfiltratie, petri-film, API-test voor identificatie van enterobacteriaceae
Bodemanalyse: heterotrofe bacteriën, schimmels, sporenvormende en cellulolytische bacteriën
Controle op hygiëne: controle op werkoppervlak (rodac-afdruk), controle van flessen
Project voeding
Globaal overzicht van de zuiveltechnologie, belangrijkste processtappen en parameters bij zuivelbereidingen, bereiding van zachte kaas, harde kaas, boter, yoghurt
Onderzoek van fysische, chemische en microbiologische kwaliteitskenmerken
Bereiden van fruitsap (appelsap), chemische analyse van fruitsap, sensorische analyse van appelsap.
Onderzoek van de functionele eigenschappen van bloem en andere grondstoffen.
Chemisch & microbiologisch onderzoek van vlees en vleeswaren.
Project waterzuivering
Ontwerpen van een kleinschalige waterzuivering; Via een computersimulatie een actief-slibsysteem ontwerpen en beheersen.
Bezoek aan een waterzuiveringsinstallatie
A. Algemene competenties
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
C. Beroepsspecifieke competenties
Toelichting:
Project bewaartechnieken
Studenten kennen de verschillende bewaarsystemen in de tuinbouw
Studenten krijgen inzicht in de bewaarfysiologie
Project bodemontleding-bodemkarakteristieken
De studenten kunnen de profielopbouw van een podzolbodem toelichten.
De studenten kunnen het carbonaatgehalte in een bodem bepalen.
De studenten kunnen de pF-kromme van een bodem opstellen.
De studenten kunnen de textuur van een grondstaal bepalen
De studenten kunnen de problemen rond de verwerking en opslag van radio-actief materiaal uitleggen.
Project DNA-recombinant
De meest eenvoudige technieken uit de moleculaire biologie moeten de studenten kunnen uitvoeren.
Project spuittechniek
Studenten kunnen een beeld vormen van de gewasbescherming in de agrarische sector
Studenten weten de werking en het gebruik van middelen terug te vinden
Studenten kunnen het wel en niet slagen van een chemische bestrijding verklaren
Studenten zijn in staat de werking van de bestrijdingsapparatuur te verklaren
Project gewasbescherming: biologisch - geïntegreerd
Studenten kennen de basis van de geïntegreerde teelt
Studenten verstaan de problematiek van resistentie
Studenten kunnen een beeld vormen van de geïntegreerde teelten binnen de agrarische sector
Studenten zijn in staat de meeste nuttigen te herkennen en weer te geven
Project In-vitro teelt en vermeerderingstechnieken
Studenten kennen de basisprincipes van de verschillende plantenvermeerderingstechnieken en kunnen deze ook uitvoeren.
Project klimatisatie
De studenten verwerven inzicht in : de principes, de berekening, de praktische uitvoering, de sturing van een klimaatregeling in een moderne productiestal.
Project microbiologische analyse
De studenten kunnen de belangrijkste microbiologische analyses uitvoeren in drinkwater- en bodemonderzoek en in de controle op hygiëne.
Project voeding
De studenten maken kennis met het proces van de bereiding van zuivelprodukten. Zij leren de grondstoffen, tussen- en eindproducten beoordelen aan de hand van specifieke kwaliteitskenmerken.
De studenten maken kennis met het proces van de bereiding van appelsap.
De studenten maken kennis met de technologie van bloem en broodbereiding
De studenten zijn vertrouwd met het onderzoek van vlees en de samenstelling ervan
Project waterzuivering
De studenten hebben inzicht in de deelprocessen die een doeltreffende waterzuivering mogelijk maakt.
De studenten hebben inzicht in de parameters die de dimensionering van een waterzuivering bepalen
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
A. Type
B. Verplichte leermiddelen
C. Aanbevolen leermiddelen
A. Types
B. Omschrijving
A. Types
- schriftelijk examen
- permanente evaluatie
B. Omschrijving