In casuïstiek voedings- en dieetleer wordt geoefend in het opstellen van individuele dieetadviezen. Patiënt-/cliëntgegevens worden verzameld, geïnterpreteerd en vertaald in een praktisch dieetadvies dat rekening houdt met de eigenheid van de patiënt/cliënt. Hierbij komen ook meer complexe situaties en combinatiediëten aan bod.
Dit wordt geoefend via klassikale opdrachten, via rollenspel en in een gesimuleerde zorgverleningssituatie.
Als eindoefening wordt een dieetadvies gegeven in een reële beroepscontext.
A. Algemene competenties
- 01. Denk- en redeneervaardigheid
- 02. Informatie verwerven en verwerken
- 03. Kritisch reflecteren
- 04. Projectmatig en methodisch handelen in functie van creatieve kennisontwikkeling
- 05. Leiding geven
- 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
Toelichting:
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 08. Teamgericht kunnen werken
- 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
- 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk
C. Beroepsspecifieke competenties
- C01 De voedings- en dieetkundige heeft een professionele houding.
- C02 De voedings- en dieetkundige kan een gepast voedings- en dieetadvies opstellen om de gezondheid te behouden en bevorderen.
- C03 De voedings- en dieetkundige begeleidt op adequate wijze verandering van voedingsgedrag om gezondheid te helpen bevorderen.
- C06 De voedings -en dieetkundige communiceert correcte wetenschappelijke informatie, ideeën en oplossingen m.b.t. voeding naar alle belanghebbenden (informatieverstrekker).
- C08 De voedings- en dieetkundige past wetenschappelijke inzichten toe bij het oplossen van voedings-en dieetproblemen.
Toelichting:
- De studenten kunnen hun theoretische en praktische dieetkennis toepassen bij het opstellen van dieet-
adviezen.
- De studenten kunnen van een individu persoonlijke-, medische- en antropometrische gegevens
verzamelen en interpreteren.
- De studenten kunnen met de gepaste technieken een voedingsanamnese afnemen, berekenen en
interpreteren.
- De studenten kunnen vanuit de verzamelde gegevens de diëtistische diagnose en de doelstelling(en)
van het dieetadvies bepalen en aan de hand hiervan een behandelplan opstellen.
- De studenten kunnen een correct dieetadvies opstellen rekening houdend met de verzamelde gegevens en
de mogelijkheden van de cliënt.
- De studenten kunnen het dieetadvies uitleggen aangepast aan het niveau van de cliënt.
- De studenten kunnen de cliënt (dieet)productinformatie geven en adviseren bij het gebruik ervan.
- De studenten kunnen gesprekstechnieken en -vaardigheden toepassen tijdens rollenspel en tijdens een
gesprek met een (simulatie)patiënt.
- De studenten kunnen peilen naar motivatie en motivatietechnieken gebruiken tijdens rollenspel en
tijdens een gesprek met een (simulatie)patiënt.
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
A. Type
- cursus
- Andere: naslagwerken, voedingsmiddelentabellen, software
B. Verplichte leermiddelen
- Huysmans Veerle, 2007. Casuïstiek voedings- en dieetleer. Niet-gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel
- Voedingscentrum Den Haag, 2006, Nevo-tabel : Nederlands voedingsstoffenbestand.
- Vzw Nubel, FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu, 2004, Belgische
voedingsmiddelentabel
- Hoge gezondheidsraad, FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu, 2003, Maten
gewichten: Handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België
- Hoge gezondheidsraad, FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu, 2006,
Voedingsaanbevelingen voor België
- Unilever, 2006, Becel Institute Nutrition Software
C. Aanbevolen leermiddelen
A. Types
- oefenpracticum
- groepswerk
- begeleide zelfstudie
- Andere: rollenspel, simulatie, werken met vrijwilligers
B. Omschrijving
A. Types
- permanente evaluatie
- individuele taak
B. Omschrijving
De beoordeling gebeurt via permanente evaluatie.
Dit omvat de volgende 3 onderdelen :
- Maken van voorbereidingsopdrachten, toepassen van diëtistische en communicatieve kennis en vaardig-
heden, actieve bijdrage tijdens de klassikale opdrachten.
- Toetsen van de dieetkennis :
Bij een aantal casussen wordt als voorbereidingsopdracht gevraagd bepaalde diëten te herhalen. Bij het
begin van de les wordt aan de hand van een aantal vragen die kennis bevraagd .
De nadruk ligt hierbij op de theoretische en praktische dieetkenmerken, de productinformatie en op het
kunnen verzamelen en interpreteren van gegevens.
- Opstellen van individuele dieetadviezen.