elektriciteit (2007-2008)

De cursus elektriciteit bestaat uit twee delen: elektromagnetisme en wisselstroomtheorie. Het deel elektromagnetisme is een vervolg op het deel elektromagnetisme dat in de cursus elektriciteit van het 1e bachelorjaar behandeld werd. Achtereenvolgens komen hierin de volgende onderwerpen aan bod: magnetische eigenschappen van materialen, spanningsinductie (inductiewet van Faraday-Lenz), zelfinductie bij spoelen, schakelingen met spoelen bij gelijkstroom (RL en RLC-ketens), wederzijdse inductie bij spoelen en magnetische koppeling, de wetten van Maxwell en energiebeschouwingen in magnetische velden. Het deel wisselstroomtheorie behandelt de studie van de technisch belangrijke wisselstroomketens. Achtereenvolgens komen hierin de volgende onderwerpen aan bod: definitie van wisselstroomgrootheden, voorstellingswijzen (fasorvoorstelling en complexe transformatie), wisselstroomgedrag van ideale weerstanden, spoelen en condensatoren, vermogen en arbeidsfactor bij wisselstroom, analyse van wisselstroomketens (serie-, parallel- en gemengde schakelingen, overgangsverschijnselen en regimegedrag, etc) en een inleiding tot de meerfasige spanningen en stromen.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 04. Vermogen tot kritische reflectie
Toelichting:
- Studenten kunnen de basiswetten van het elektromagnetisme en materiaalkarakteristieken toepassen om magnetische velden in ferromagnetische materialen, inductiespanningen, inductiecoëfficiënten, etc te berekenen en het resultaat te interpreteren. - Studenten kunnen systeemvergelijkingen opstellen en van eenvoudige ketens de oplossing vab de systeemvergelijkingen bepalen, interpreteren en kunnen toepassen. - Studenten kunnen wisselstroomnetwerken bestaande uit bronnen, weerstanden, spoelen en condensatoren oplossen en het resultaat interpreteren. - Studenten kunnen de arbeidsfactor van een installatie en de eventueel nodige compensatiecondensator berekenen.

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

C. Beroepsspecifieke competenties

Toelichting:
- Studenten kunnen de verschijnselen van het elektromagnetisme verklaren met het oog op de verklaring van de werking van de elektrische toestellen en machines. - Studenten kunnen technische toepassingen van de elektromagnetische verschijnselen aangeven en verklaren. - Studenten kunnen de systeemvergelijkingen van elektrische ketens bestaande uit weerstanden, magnetisch gekoppelde en magnetisch niet-gekoppelde spoelen, bronnen en condensatoren opstellen. - Studenten kunnen de basisbegrippen en basisgrootheden van de wisselstroomtheorie definiëren en berekenen (gemiddelde waarde, effectieve waarde, vermogen, arbeidsfactor, etc). - Studenten kunnen van eenvoudige gelijkstroom- en wisselstroomketens (RL, RC, RLC) de overgangsverschijnselen en het regimegedrag uitrekenen en interpreteren. - Studenten kennen de basisschakelwijzen van driefasige systemen en kunnen eenvoudige driefasige systemen analyseren. - Studenten kunnen de geziene theorie toepassen in oefeningen (zie toelichting A. Algemene competenties).

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Om de cursus elektriciteit met succes te kunnen volgen, moeten de studenten de basisbegrippen en basiswetten van de elektrodynamica kennen en kunnen toepassen, de technieken om gelijkstroomketens te analyseren kennen en kunnen toepassen, de basisbegrippen en basisgrootheden van het magnetisme kennen, en de basiswetten van het magnetisme welke in de cursus elektriciteit van het eerste bachelorjaar behandeld zijn, kennen en kunnen toepassen. In de cursus wordt gebruik gemaakt van wiskundige technieken om elektrische ketens te analyseren. Een aantal van deze wiskundige technieken wordt aangebracht in de cursus wiskunde van het tweede bachelorjaar. Meer specifiek betreft dit: oplossen van eerste- en tweede orde differentiaalvergelijkingen en rekenen met complexe getallen.

A. Type

  • cursus

B. Verplichte leermiddelen

- Van Ham, G. (2006). Elektriciteit: elektromagnetisme. Onuitgegeven cursus voor het tweede jaar van de opleiding bachelor in industriële wetenschappen, Katholieke Hogeschool Kempen, Departement Industriële en Biowetenschapen Geel. - Van Ham, G. (2007). Elektriciteit: wisselstroomtheorie. Onuitgegeven cursus voor het tweede jaar van de opleiding bachelor in industriële wetenschappen, Katholieke Hogeschool Kempen, Departement Industriële en Biowetenschappen Geel.

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • hoorcollege

B. Omschrijving

A. Types

  • mondeling examen

B. Omschrijving

- Partieel examen in januari over het gedeelte elektromagnetisme - Partieel examen in juni over het gedeelte wisselstroomtheorie
OA:
03200141
Code:
03200141
Vakcoördinator:
Staf Valkenborghs
Semester:
1
Studiepunten:
0
Onderwijstaal:
Nederlands