Automatisch transport (2006-2007)

Niet alle goederen worden manueel verplaatst. We bekijken perslucht-aangedreven installaties. Vloeistoffen en granulaten worden in leidingen getransporteerd. Wat gebruiken we nu best in welke situatie? Welke eisen worden er gesteld? In het lab pneumatiek leer je via de werking van de verschillende pneumatische basiscomponenten eenvoudige besturingsschema's opbouwen. Je simuleert praktische problemen op schaalmodel. Je lost zelf besturingsproblemen op en ontwerpt pneumatische schema's. De PLC is een industriële computer waarop we o.a. schakelaars, sensoren, motoren voor transportbanden aansluiten en die naar believen besturen, in functie van het programma dat we erin stoppen. Je oefent de basisknepen van het programmeren in alledaagse toepassingen. In elke onderneming klein of groot zijn er toestellen en installaties die tijdig moeten onderhouden worden om er voor te zorgen dat het proces niet stilvalt. Je krijgt een inzicht in de verschillende onderhoudssystemen. Het is niet de bedoeling om het onderhoud te kunnen doen, maar wel om de impakt er van te begrijpen. Als logistiek specialist zal je zeker met het onderhoud rekening houden en dit tijdig moeten inplannen.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 08. Teamgericht kunnen werken
  • 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën

C. Beroepsspecifieke competenties    

  • C03 Het productieproces managen, rekening houdend met parameters als orderspecificatie, prognose, productie- en distributieplanning, beschikbare capaciteit, productielay-out, leveringssnelheid, materiaalbehandeling, stockbeheer.
  • C04 Het magazijnproces managen, rekening houdend met parameters als productspecificatie, in-, op- en uitslagstrategieën, conditioneringseisen, voorraadprognose, opslag- en handlingcapaciteit, opslag-technische beperkingen, productidentificatiesystemen.
  • C05 Het distributieproces managen, rekening houdend met parameters als orderspecificatie, leveringsvoorwaarde, prognose, productie-, distributie- en transportplanning, verpakkings- en transporteis, vervoersmodi en hun specifieke capaciteiten.
  • C12 Managementvaardigheden beheersen waarmee problemen van strategische en tactische aard kunnen aangepakt worden.
  • C13 Bezit de noodzakelijke technische kennis van een integrale logistieke keten.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

OO:
05101186
Code:
05101186
Vakcoördinator:
Jan Doucet
Semester:
1+2
Studiepunten:
4
Creditcontract mogelijk?
Ja
Examencontract mogelijk?
Ja
Deeltijds:
Onderwijstaal:
Nederlands
Opleidingsonderdeel type:
inleidend