Communicatie (2006-2007)

De cursus gezondheidsvoorlichting vertrekt vanuit een theoretisch model dat aanduidt hoe een voorlichtingsactiviteit kan worden opgebouwd in verschillende stappen, dit alles geïllustreerd met een aantal aandachtspunten en voorbeelden. Nadien zal deze kennis meteen toegepast worden in de praktijk via een GVO-project. In klasverband zetten de studenten zelf een voedingsvoorlichtingsactiviteit op touw , voeren dit uit (rekening houdend met aangeleerde sociale en communicatieve vaardigheden) en evalueren deze activiteit. Tijdens communicatie leren de studenten de ingeoefende sociale en communicatieve vaardigheden (1VD en 2VD) integreren in een concrete hulpverleningssituatie. Efficiënt vergaderen komt aan bod a.h.v. enkele oefeningen. Het geven van individueel dieetadvies (aansluitend met casuïstiek) wordt ingeoefend via rollenspel, een gesimuleerde zorgverleningssituatie en in een reële beroepscontext.

A. Algemene competenties

  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 04. Projectmatig en methodisch handelen in functie van creatieve kennisontwikkeling
  • 05. Leiding geven
  • 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 08. Teamgericht kunnen werken

C. Beroepsspecifieke competenties    

  • C01 De voedings- en dieetkundige heeft een professionele houding.
  • C02 De voedings- en dieetkundige kan een gepast voedings- en dieetadvies opstellen om de gezondheid te behouden en bevorderen.
  • C03 De voedings- en dieetkundige begeleidt op adequate wijze verandering van voedingsgedrag om gezondheid te helpen bevorderen.
  • C04 De voedings- en dieetkundige is in staat om in alle fasen van toegepast wetenschappelijk onderzoek in verband met voeding mee te werken.
  • C06 De voedings -en dieetkundige communiceert correcte wetenschappelijke informatie, ideeën en oplossingen m.b.t. voeding naar alle belanghebbenden (informatieverstrekker).

A. Volgtijdelijkheid

Voedings- en dieetkunde (PBA) / / Dieetleer

B. Competenties

OO:
06003026
Code:
06003026
Vakcoördinator:
Hilde Boeckx
Semester:
1
Studiepunten:
5
Creditcontract mogelijk?
Ja
Examencontract mogelijk?
Neen
Deeltijds:
Onderwijstaal:
Nederlands
Opleidingsonderdeel type:
gespecialiseerd