Voedingsleer (2006-2007)

Vanuit een indeling op basis van structuur overloop je waar en in welke vorm voedingsstoffen voorkomen in de voeding, welke weg ze in ons lichaam afleggen om dit tenslotte te koppelen aan functies. Je gaat per voedingsstof op zoek naar behoeften en aanbevelingen en je ontdekt tot welke gezondheidsproblemen een verkeerde dosering kan leiden. De cursus wordt aangevuld met enkele niet-nutritieve stoffen zoals alcohol en bio-actieve stoffen. In project ga je in groep op zoek naar wetenschappelijke informatie over een voedingsbestanddeel waarbij je deze informatie ook mondeling en schriftelijk leert presenteren. Behoeften en aanbevelingen worden vertaald naar praktische voedingsadviezen voor gezonde volwassenen met de voedingsdriehoek als voorlichtingsmodel. Je gaat na welke eisen er gesteld worden aan een dagmenu of (tussen)maaltijd. Op deze manier ben je in staat een ideaal menu op te stellen of een dagmenu of maaltijd te beoordelen.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 04. Projectmatig en methodisch handelen in functie van creatieve kennisontwikkeling
  • 05. Leiding geven
  • 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 08. Teamgericht kunnen werken
  • 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën

C. Beroepsspecifieke competenties    

  • C02 De voedings- en dieetkundige kan een gepast voedings- en dieetadvies opstellen om de gezondheid te behouden en bevorderen.
  • C04 De voedings- en dieetkundige is in staat om in alle fasen van toegepast wetenschappelijk onderzoek in verband met voeding mee te werken.
  • C06 De voedings -en dieetkundige communiceert correcte wetenschappelijke informatie, ideeën en oplossingen m.b.t. voeding naar alle belanghebbenden (informatieverstrekker).
  • C08 De voedings- en dieetkundige past wetenschappelijke inzichten toe bij het oplossen van voedings-en dieetproblemen.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

OO:
06002151
Code:
06002151
Vakcoördinator:
Marleen Van Loo
Semester:
2
Studiepunten:
8
Creditcontract mogelijk?
Ja
Examencontract mogelijk?
Neen
Deeltijds:
Onderwijstaal:
Nederlands
Opleidingsonderdeel type:
inleidend