Onderwijsbevoegdheid Frans (2006-2007)

Onderwijsvak Frans De cursus biedt een basispakket van taal- en cultuurkennis aan met een centrale plaats voor de taalvaardigheden. Het onderdeel woordenschat voorziet in een zelfstudiepakket basiswoordenschat en een pakket woordenschatuitbreiding. In het deel grammatica worden de basisregels opgefrist. Darnaast komen de elementaire beginselen van de uitspraakleer aan bod. Lezen, luisteren, spreken en schrijven krijgen veel aandacht in de cursus. Wat het ruimere cultuurkader betreft, worden maatschappelijke aspecten van Frankrijk belicht. Tenslotte is er ook plaats voor de beginselen van de literaire analyse. Zij worden toegepast op het kortverhaal en de roman.

A. Algemene competenties

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

C. Beroepsspecifieke competenties

Toelichting:
Onderwijsvak Frans Als inhoudelijk expert - Studenten beheersen de basiswoordenschat op actieve wijze. - Ze kunnen zelfstandig aan woordenschatuitbreiding werken. - Ze kunnen de elementaire grammaticale structuren correct toepassen en verklaren. - Ze beschikken over een natuurlijke en ‘homogene’ uitspraak. - Ze kunnen de taal die in de cursus wordt gebruikt correct spellen. - Ze begrijpen het mondelinge en schriftelijke taalmateriaal dat wordt aangeboden en ze kunnen zich zowel mondeling als schriftelijk vlot uitdrukken. - Ze kunnen de literaire werken die aan bod kwamen, toelichten. - Ze kunnen de verworven literaire leesvaardigheid toepassen op andere werken. Als cultuurparticipant - Studenten kunnen de maatschappelijke thema’s over Frankrijk uit de cursus toelichten. - Ze zijn bereid om kennis te maken met Franse literatuur en met andere kunstvormen. Als organisator - Studenten kunnen in groep eenvoudige opdrachten organiseren en presenteren.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

De studenten bezitten de volgende competenties: De studenten beheersen de basiswoordenschat en de elementaire structuren van het Frans, zoals deze in de middelbare school aangeboden worden. Ze beschikken over basisvaardigheden lezen, luisteren, spreken en schrijven.

A. Type

B. Verplichte leermiddelen

-Frank Boogers, Grammaire et didactique, onuitgegeven cursus -Frank Boogers, Littérature, onuitgegeven cursus -De Spiegeleer, Grammaire 2000 -De Spiegeleer, Vocabulaire 2000 -De Spiegeleer, Exercices 2000 -artikels -literatuurlijst

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • hoorcollege
  • oefenpracticum
  • groepswerk
  • begeleide zelfstudie
  • elektronisch leerplatform

B. Omschrijving

A. Types

  • schriftelijk examen
  • mondeling examen
  • permanente evaluatie

B. Omschrijving

OA:
10254020
Code:
10254020
Vakcoördinator:
Frank Boogers
Semester:
1+2
Studiepunten:
8
Onderwijstaal:
Frans