Dit practicum leert hoe micro-organsimen, aanwezig in voedingsmiddelen, geïsoleerd en geteld kunnen worden en welke testen er bestaan om micro-organismen verder te identificeren.
A. Algemene competenties
- 01. Denk- en redeneervaardigheid
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 02. Kennis hebben van onderzoeksmethoden en -technieken en deze adequaat kunnen toepassen
C. Beroepsspecifieke competenties
- C01 Systematische kennis hebben van de kernelementen van een discipline.
- C04 Praktisch gericht kunnen denken en handelen vanuit wetenschappelijk inzicht.
Toelichting:
- Studenten kunnen een aantal technieken betreffende microbiologisch onderzoek van voedingsmiddelen uitvoeren.
- Studenten kunnen resultaten van microbiologisch onderzoek toetsen aan normen en daar besluiten uit trekken wat betreft de microbiële kwaliteit.
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
Studenten hebben de volgende cursussen/boeken/artikels doorgenomen:
- De Smedt An, 2005. Algemene microbiologie. Niet-gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel, 170 p.
- De Smedt An, 2005. Handleiding bij het practicum microbiologie. Niet-gepubliceerde bundel, KHKempen, Geel, 85 p.
A. Type
- cursus
- materiaal op WWW
- Andere: Nl: lab manual
B. Verplichte leermiddelen
- Mikrobiologisch onderzoek van levensmiddelen : strategie, principes en methoden' van D.A.A. Mossel, 3 e uitgave,1990
- Microbiologie van voedingsmiddelen' van R. Dijk, e.a.,1999
C. Aanbevolen leermiddelen
A. Types
- labo en werkcollege
- begeleide zelfstudie
B. Omschrijving
A. Types
- paper/werkstuk
- praktische proef
B. Omschrijving
Onderlinge discussie als middel tot problemsolving wordt gestimuleerd, maar de docent is steeds aanwezig in het lab en beschikbaar in geval van vragen en/of problemen