In toegepaste voedingsleer staat gezonde voeding centraal. Voorlichtingsmodellen worden geanalyseerd. Vervolgens worden behoeften en aanbevelingen vertaald naar praktische voedingsadviezen voor gezonde volwassenen met de voedingsdriehoek als voorlichtingsmodel. Kwantitatieve en kwalitatieve eisen van een dagmenu, een ontbijt, een lunch,een warme maaltijd en tussendoortjes worden besproken en toegepast bij het opstellen of beoordelen van een dagmenu of maaltijd. Er wordt ook nagegaan welke plaats functionele voedingsmiddelen kunnen innemen in een gezonde voeding,
A. Algemene competenties
- 01. Denk- en redeneervaardigheid
- 02. Informatie verwerven en verwerken
- 03. Kritisch reflecteren
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
Toelichting:
-Studenten gebruiken aangereikte methodieken om zelfstandig, efficiënt en oplossingsgericht te leren werken: ze kunnen de regels bij het opstellen en beoordelen van een dagmenu of maaltijd toepassen in een voorbeeldsituatie
- Studenten leren zelfstandig werken door eenvoudige opdrachten voor te bereiden en nauwkeurig uit te voeren volgens de gemaakte afspraken
C. Beroepsspecifieke competenties
- C02 De voedings- en dieetkundige kan een gepast voedings- en dieetadvies opstellen om de gezondheid te behouden en bevorderen.
- C06 De voedings -en dieetkundige communiceert correcte wetenschappelijke informatie, ideeën en oplossingen m.b.t. voeding naar alle belanghebbenden (informatieverstrekker).
- C08 De voedings- en dieetkundige past wetenschappelijke inzichten toe bij het oplossen van voedings-en dieetproblemen.
Toelichting:
- Studenten kunnen voedingsmiddelen in de juist groepen binnen de voedingsdriehoek plaatsen
- Studenten kunnen voedingsbehoeften vertalen in concrete voedingsadviezen voor gezonde volwassenen gebruik makend van de regels met betrekking tot de voedingdriehoek
- Studenten kunnen een ideaal dagmenu of een ideale maaltijd voor volwassenen opstellen en berekenen
- Studenten kunnen een dagschema of maaltijd beoordelen
- Studenten leren functionele voedingsmiddelen beoordelen op het nut binnen een gezonde voeding
Extra competenties:
-Studenten kunnen voorlichtingsmodellen kritisch bestuderen en vergelijken met het huidige model in België: de voedingsdriehoek
-studenten kunnen van een aantal courante voedingsmiddelen de energiewaarde en het eiwit, vet en KH gehalte per verstrekkingseenheid geven
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
A. Type
- cursus
- materiaal op leeromgeving
- materiaal op WWW
B. Verplichte leermiddelen
Van Loo Marleen,2006. Toegepaste voedingsleer, Niet gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel, 50 p Nubel,2004, Belgische voedingsmiddelentabel,Nubel, vierde uitgave, 1 e druk, 92 p 2003, Voedingsaanbevelingen voor België,FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, 84 p
Vlaams instituut van gezondheidspromotie, Fiches voedingsdriehoek, www,vig,be
Opgegeven artikels uit vaktijdschriften
C. Aanbevolen leermiddelen
Websites waarnaar verwezen wordt in de cursus
A. Types
- hoorcollege
- oefenpracticum
- discussieseminarie
B. Omschrijving
A. Types
B. Omschrijving
Het schriftelijk examen bestaat uit 2 delen. 50 % van de punten gaat naar een gesloten boek examen waarbij basiskennis, inzichten en regels m.b.t. de voedingsdriehoek, maaltijdvereisten en functionele voedingsmiddelen worden ondervraagd.
Het tweede gedeelte is een oefening met betrekking tot het toepassen van de regels voor een meer bepaald gezond volwassen individu in een concreet voorbeeldmenu voor een bepaald gezond volwassen persoon. Hierbij mogen de voedingsaanbevelingen en de Nubel-tabel gebruikt worden.