Zeugenhouderij: bedrijfseconomische en foktechnische parameters, voortplanting, de biggen, de ontwikkeling van het varken, weerstandverhoging
Vleesvarkenshouderij: economie van het vleesvarkensbedrijf, productieresultaten en management, gezondheidsbewaking en (micro)klimaat, karkaskwaliteit, vleeskwaliteit en het stresssyndroom
Fokkerij en selectie: het zeugentype, selectie van gelten, fokmethoden, fokwaardeschatting, fokkerij en biotechnologie, vervangingsstrategie
Voeding van het varken: vertering bij het varken, voedermiddelen en hun samenstelling, stofwisseling, energieaanbod, energiebehoefte, additieven, voedermethoden en voedersystemen, vestingssysteem en conditie, praktische rantsoenbepaling voor zeugen, voor productieve beren, voor biggen, voor vleesvarkens.
Foktechnische evaluatie zeugenhouderij
Slachtkwaliteit: beoordeling van karkas- en vleeskwaliteit
Uitwerken van een globaal bedrijfsconcept van een gesloten varkensbedrijf
K.I. bij varkens; microscopie, bronstcontrole, insemineren, spermacontrole
Exterieurbeoordeling naar langleefbaarheid en functionaliteit bij fokgelten
Conditiebeoordeling bij zeugen
Opstellen van rantsoenschema's voor zeugen, beren en opfokgelten
Drachtigheidscontrole en vruchtbaarheidsanalyse bij zeugen
Managementpakketten in de varkenshouderij
A. Algemene competenties
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
C. Beroepsspecifieke competenties
Toelichting:
De varkenshouderij wordt in al zijn aspecten besproken zowel foktechnisch als economisch.
De studenten kunnen de ketenstructuur van de varkenshouderijsector schematisch voorstellen en het belang van de sector inschatten.
De studenten kunnen technische productieresultaten berekenen en interpreteren.
De studenten hebben inzicht in de bedrijfsvoering van verschillende varkensbedrijven
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
A. Type
B. Verplichte leermiddelen
C. Aanbevolen leermiddelen
A. Types
B. Omschrijving
A. Types
B. Omschrijving