In casuïstiek voedings- en dieetleer wordt geoefend in het opstellen van individuele dieetadviezen. Patiënt-/cliëntgegevens worden verzameld, geïnterpreteerd en vertaald in een praktisch dieetadvies dat rekening houdt met de eigenheid van de patiënt/cliënt.
Dit wordt geoefend via klassikale opdrachten, via rollenspel en in een gesimuleerde zorgverleningssituatie.
Als eindoefening wordt een dieetadvies gegeven in een reële beroepscontext.
A. Algemene competenties
- 01. Denk- en redeneervaardigheid
- 02. Informatie verwerven en verwerken
- 03. Kritisch reflecteren
- 04. Projectmatig en methodisch handelen in functie van creatieve kennisontwikkeling
- 05. Leiding geven
- 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
Toelichting:
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 08. Teamgericht kunnen werken
- 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
- 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk
C. Beroepsspecifieke competenties
- C01 De voedings- en dieetkundige heeft een professionele houding.
- C02 De voedings- en dieetkundige kan een gepast voedings- en dieetadvies opstellen om de gezondheid te behouden en bevorderen.
- C03 De voedings- en dieetkundige begeleidt op adequate wijze verandering van voedingsgedrag om gezondheid te helpen bevorderen.
- C06 De voedings -en dieetkundige communiceert correcte wetenschappelijke informatie, ideeën en oplossingen m.b.t. voeding naar alle belanghebbenden (informatieverstrekker).
- C08 De voedings- en dieetkundige past wetenschappelijke inzichten toe bij het oplossen van voedings-en dieetproblemen.
Toelichting:
- De studenten kunnen hun theoretische en praktische dieetkennis toepassen bij het opstellen van dieet-
adviezen.
- De studenten kunnen van een individu persoonlijke-, medische- en antropometrische gegevens
verzamelen en interpreteren.
- De studenten kunnen met de gepaste technieken een voedingsanamnese afnemen, berekenen en
interpreteren.
- De studenten kunnen vanuit de verzamelde gegevens de diëtistische diagnose en de doelstelling(en)
van het dieetadvies bepalen en aan de hand hiervan een behandelplan opstellen.
- De studenten kunnen een correct dieetadvies opstellen rekening houdend met de verzamelde gegevens en
de mogelijkheden van de cliënt.
- De studenten kunnen het dieetadvies uitleggen aangepast aan het niveau van de cliënt.
- De studenten kunnen de cliënt (dieet)productinformatie geven en adviseren bij het gebruik ervan.
- De studenten kunnen gesprekstechnieken en -vaardigheden toepassen tijdens rollenspel en tijdens een
gesprek met een (simulatie)patiënt.
- De studenten kunnen peilen naar motivatie en motivatietechnieken gebruiken tijdens rollenspel en
tijdens een gesprek met een (simulatie)patiënt.
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
A. Type
- cursus
- Andere: naslagwerken, voedingsmiddelentabellen, software
B. Verplichte leermiddelen
- Huysmans Veerle, 2006. Casuïstiek voedings- en dieetleer. Niet-gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel
- Voedingscentrum Den Haag, 2006, Nevo-tabel : Nederlands voedingsstoffenbestand.
- Vzw Nubel, FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu, 2004, Belgische
voedingsmiddelentabel
- Hoge gezondheidsraad, FOD volksgezondheis, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu, 2003, Maten
gewichten: Handleiding voor gestandaardiseerse kwantificering van voedingsmiddelen in België
- Hoge gezondheidsraad, FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu, 2003,
Voedingsaanbevelingen voor België
- Unilever, 2006, Becel Institute Nutrition Software
- Belgisch centrum voor farmacotherapeutische informatie, 2006, Gecommentarieerd geneesmiddelen-
repertorium
http://www.bcfi.be
C. Aanbevolen leermiddelen
A. Types
- oefenpracticum
- groepswerk
- begeleide zelfstudie
- Andere: rollenspel, simulatie, werken met vrijwilligers
B. Omschrijving
A. Types
- permanente evaluatie
- individuele taak
B. Omschrijving