Maatschappelijke Vorming (2006-2007)

* Actualiteit i.v.m. de modules Kansarmoede, Migranten & vluchtelingen, Milieu, Buitengewoon Onderwijs, Leven en dood, Onderwijsbeleid, Maatschappelijke verwachtingen t.a.v. het onderwijs in het algemeen en de rol van de leerkracht in het bijzonder. * Alle actualiteit die op één of andere manier de kleuterschool binnensijpelt of zou kunnen binnensijpelen.

A. Algemene competenties

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

C. Beroepsspecifieke competenties

Toelichting:
Als cultuurparticipant * ontwikkel je de bereidheid de actualiteit permanent op te volgen en kan je kritisch omgaan met informatiekanalen, * kun je een aantal belangrijke maatschappelijke thema's die een duidelijke impact hebben op het concrete onderwijsgebeuren kritisch analyseren, duiden en hun evolutie permanent opvolgen. Als opvoeder * kun je maatschappelijke ontwikkelingen hanteren in een pedagogische context. * kun je de praktijkmogelijkheden en / of consequenties van deze ontwikkelingen aangeven. * kun je tijdens stages zoveel als mogelijk en zinvol is een aanbod doen in verband met de actualiteit en / of er zinvol op inspelen. * kun je bij het uitwerken van het onderwijsaanbod ook een maatschappelijk referentiekader hanteren. Als lid van een team en van de brede onderwijsgemeenschap * kan je collega's informeren over voor het onderwijs relevante maatschappelijke thema's en actualiteiten en kan je op een constructieve manier hierover debatteren.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Je hebt de hoofddoelstellingen van deze onderwijsactiviteit in het eerste en het tweede jaar verworven

A. Type

B. Verplichte leermiddelen

* Dagbladen ( Bij voorkeur: De Standaard, De Morgen, Het Nieuwsblad) * Tijdschriften ( Knack, Reflector, Blikopener, Wablieft) * TV-journaal en duidingsprogramma's * Radionieuws en Actueel (Voor de Dag, de wandelgangen) * Internet

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • groepswerk
  • begeleide zelfstudie

B. Omschrijving

A. Types

  • permanente evaluatie

B. Omschrijving

OA:
11261271
Code:
11261271
Vakcoördinator:
Marijke Vaninbroukx
Semester:
1+2
Studiepunten:
1
Onderwijstaal:
Nederlands