De volgende onderwerpen komen aan bod.
Voedingsleer.
Deel I : voedselkeuze (inleiding, voedingsvoorlichting).
Deel II : Voedingsleer (inleiding, koolhydraten – voedingsvezels, vetten, aminozuren en eiwitten, energie en stofwisseling, vitamines, mineralen en water, nieuwe ontwikkelingen in de voedingsleer).
Deel III : Voeding bij gezondheid (voeding voor gezonde ouderen).
A. Algemene competenties
- 01. Denk- en redeneervaardigheid
- 02. Informatie verwerven en verwerken
- 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
C. Beroepsspecifieke competenties
- C05 Een cliënt benaderen vanuit een holistische mensvisie.
- C13 Preventief zorgverlenen.
- C17 Bereid zijn zich voortdurend bij te scholen en zich professioneel te ontwikkelen.
Toelichting:
De student kent de relatie tussen (functionele) voedingsmiddelen en gezondheid.
De student kent de belangrijkste bronnen, aanbevelingen en functies van voedingsstoffen.
De student kan een ideaal dagmenu opstellen / een dagmenu beoordelen (o.b. v. de voedingsdriehoek).
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
A. Type
- handboek
- cursus
- materiaal op leeromgeving
B. Verplichte leermiddelen
Stegeman, N.E. (2003).
Voeding bij gezondheid en ziekte. Nederland: Wolters - Noordhoff
Gers, A. (2006).
De actieve voedingsdriehoek.
C. Aanbevolen leermiddelen
A. Types
B. Omschrijving
A. Types
B. Omschrijving