Informatica (2006-2007)

In het vak informatica worden uiteenlopende veelgebruikte toepassingen van informatica behandeld. We verdelen onze tijd over het leren omgaan met een tekstverwerker (Word) een spreadsheet (Excel) en een presentatieprogramma (Powerpoint). Indien noodzakelijk wordt het gebruik van internet, e-mail, Windows en verkenner nogmaals toegelicht. Bij statistiek leer je in het eerste gedeelte hoe je op een verantwoorde manier steekproeven neemt van een hele populatie en hoe je dergelijke steekproefresultaten op een duidelijke manier kan samenvatten. Vervolgens wordt er ingegaan op de vraag hoe je op basis van je steekproefgegevens uitspraken kan doen over de populatie. Tenslotte worden ook een aantal begrippen toegelicht die onmisbaar zijn bij de verwerking van analyseresultaten en de evaluatie van analysemethoden. In de hele cursus ligt de nadruk op de praktijk, je maakt dan ook veel oefeningen aan de hand van realistische gegevens. Het gebruik van Excel voor statistische toepassingen wordt in de oefeningen geïntegreerd.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

C. Beroepsspecifieke competenties

  • C04 De voedings- en dieetkundige is in staat om in alle fasen van toegepast wetenschappelijk onderzoek in verband met voeding mee te werken.
  • C05 De voedings- en dieetkundige analyseert voedingsmiddelen om de hygiëne en samenstelling te evalueren.
  • C06 De voedings -en dieetkundige communiceert correcte wetenschappelijke informatie, ideeën en oplossingen m.b.t. voeding naar alle belanghebbenden (informatieverstrekker).
  • C07 De voedings- en dieetkundige draagt mee verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en het beheer van de voedselverstrekking.
Toelichting:
Basiscompetenties -Studenten kunnen in Verkenner mappen aanmaken, verwijderen en de naam wijzigen -Studenten kunnen in Verkenner bestanden kopiëren, knippen en plakken -Studenten zijn in staat een e-mail te lezen en te versturen met het KHK-mailsysteem -Studenten kennen de Toledo omgeving ttz kunnen documenten raadplegen en communiceren met studenten en docenten -Studenten kunnen in Word tekst eenvoudig opmaken en manipuleren, alinea’s opmaken, pagina’s instellen met inbegrip van eenvoudige kop- en voettekst -Studenten kunnen figuren en tabellen invoegen, benoemen met bijschriften en kruisverwijzingen gebruiken -Studenten kunnen eenvoudige tekeningen maken en de vergelijkingseditor gebruiken -Studenten kunnen een mailing verzorgen -Studenten kunnen in Excel rekenen met relatieve en absolute adressering -Studenten kunnen een werkblad opmaken -Studenten kunnen een grafiek maken via de Wizard-grafieken -Studenten kunnen de eenvoudige functies gebruiken -Studenten kunnen met PowerPoint eenvoudige presentaties maken voorzien van verschillende dia indelingen, ontwerp sjablonen, hyperlinks en actieknoppen. Extra competenties -Studenten kunnen een worddocument verdelen in secties, aangepaste pagina-instellingen maken, opmaakprofielen en sjablonen gebruiken. -Studenten kunnen in Excel werken over verschillende werkbladen heen -Studenten kunnen complexere functies gebruiken -Studenten kunnen aangepaste grafieken maken -Studenten kunnen lijsten filteren en DB-functies gebruiken

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

geen

A. Type

B. Verplichte leermiddelen

OA2 Informatica: - De Meester K., Peeters M., Roofthooft E., Vandermeulen K., 2005, Powerpoint - Word, Niet-gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel. - De Meester K., Peeters M., Roofthooft E., Vandermeulen K., 2005, Excel, Niet-gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel. - Kassenaar P., 2004 Basiscursus Word 2003, Academic Service, Den Haag, 272 p. -Frans R.,Excel 2003 1/3, 2004, Campinia Media, Geel, 228 p. -Frans R.,Excel 2003 2/3, 2004, Campinia Media, Geel,

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • oefenpracticum
  • elektronisch leerplatform
  • begeleide zelfstudie

B. Omschrijving

A. Types

  • praktische proef

B. Omschrijving

OA:
06022621
Code:
06022621
Vakcoördinator:
Katrien De Meester
Semester:
1+2
Studiepunten:
0
Onderwijstaal:
Nederlands