Zuiveltechnologie: bereiden van kaas, yoghurt, boter + bedrijfsbezoek, chemisch en microbiologisch onderzoek van zuivelproducten
Vleestechnologie: chemisch en microbiologisch onderzoek van vlees en vleeswaren, technologie van vleesverwerking, bedrijfsbezoek
Maalderijtechnologie: bedrijfsbezoek, onderzoek van functionele eigenschappen van bloem en andere grondstoffen
Groententechnologie: groentenverwerking , onderzoek van de veranderende enzymatische en textuureigenschappen van groenten bij blancheren en steriliseren, bedrijfsbezoek
Waterzuivering: bedrijfsbezoek, ontwerpen van een kleinschalige waterzuivering, via een computersimulatie een actief-slibsysteem ontwerpen en beheersen
Procesautomatisatie: PLC-technieken: - logische functies: and, or - uitgangen: set/reset - functieblokken: timers, counters - Grafcet - koppeling van een PLC in een installatie en programmatie
A. Algemene competenties
- 01. Denk- en redeneervaardigheid
- 02. Informatie verwerven en verwerken
- 03. Kritisch reflecteren
- 04. Projectmatig en methodisch handelen in functie van creatieve kennisontwikkeling
- 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
C. Beroepsspecifieke competenties
- AB2 - Technisch, technologisch vaardig zijn - Men heeft kennis over en kan werken met de machines, installaties en technieken die men hedentendage binnen het werkveld gebruikt.
Toelichting:
De studenten kunnen een PLC-programma lezen, begrijpen en schrijven.
De studenten kunnen een PLC aansluiten en integreren in een geautomatiseerde installatie.
De studenten kunnen de productie van zuivel-, vlees-, groenten-, en maarlderij producten beschrijven en kunnen een aantal analyses uitvoeren op deze levensmiddelen,
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
levensmiddelentechnologie - 2de jaar
A. Type
B. Verplichte leermiddelen
Procesautomatisering Eigen cursus onuitgegeven cursus KHK
Vlees, groenten, zuivel en maalderij technieken : eigen cursus
C. Aanbevolen leermiddelen
A. Types
- labo en werkcollege
- projectwerk
- bedrijfsbezoeken
B. Omschrijving
A. Types
- schriftelijk examen
- permanente evaluatie
B. Omschrijving