Levensmiddelentechnologie (2006-2007)

Studie van het R&D-proces in de voedingsindustrie. Opstellen van een gedetailleerde documentatie over het R&D-proces van een nieuw product. Baktarwe: herkomst, soorten, teeltomstandigheden, kwaliteitskontrole Aardappelen: teeltomstandigheden, kwaliteitskenmerken Suikerbieten: teeltomstandigheden, kwaliteitskenmerken Brouwersgerst: soorten, teeltomstandigheden, kwaliteitskontrole Ongemout Hop: soorten, hopchemie Groenten en fruit: soorten, teeltomstandigheden, kwaliteitskenmerken Oliehoudende planten: soorten, teeltomstandigheden, kwaliteitskenmerken Cacaobonen: soorten, teeltomstandigheden, kwaliteitskenmerken Koffiebonen: soorten, teeltomstandigheden, kwaliteitskenmerken Thee: soorten, teeltomstandigheden, kwaliteitskenmerken Melk: chemie van de melk, kwaliteitskenmerken Vlees: soorten, kwaliteitskenmerken Vis: soorten, kwaliteitskenmerken Maalderijtechnologie, bakkerijtechnologie, productie van deegwaren, verwerking van aardappelen Productie van bietsuiker, productie van suikerwaren Mouterijtechnologie, brouwerijtechnologie Algemene verwerking van groenten en fruit,tomatenproducten Productie van vruchtenconfituur en –concentraten, productie van vruchtesap Olie- en vettechnologie, productie van margarine Chocoladetechnologie Verwerking van koffiebonen, verwerking van theebladeren Zuiveltechnologie: consumptiemelk, yoghurt, kaas, consumptie-ijs Vleestechnologie, vistechnologie

A. Algemene competenties

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

C. Beroepsspecifieke competenties

Toelichting:
De studenten moeten een elementair inzicht verwerven in het productontwikkelingsproces in de voedingsindustrie. De studenten moeten een volledig scenario voor de ontwikkeling van een nieuw product kunnen uitwerken. De studenten moeten inzicht verwerven in de teeltomstandigheden en de biologische kenmerken van de grondstoffen die gebruikt worden in de levensmiddelenindustrie. De studenten moeten een relatie kunnen leggen tussen teeltomstandigheden en kwaliteit van de voortgebrachte grondstoffen. De studenten moeten inzicht verwerven in de technologie van de verschillende industriële levensmiddelenproducties. De studenten moeten een relatie kunnen leggen tussen de toegepaste verwerkingsprocessen en de kwaliteit van de eindproducten.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

A. Type

B. Verplichte leermiddelen

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • hoorcollege

B. Omschrijving

A. Types

  • mondeling examen

B. Omschrijving

OA:
03293460
Code:
03293460
Vakcoördinator:
Rob Van Deun
Semester:
1+2
Studiepunten:
0
Onderwijstaal:
Nederlands