Lessius Mechelen ects

Hoofdpagina

Doelstellingen en eindcompetenties van de opleiding

De student is in staat om de 2 hoofdcomponenten van de audiovisuele productie te realiseren: het bedenken en het maken van een audiovisueel product. Evenzeer heeft hij inzicht in de haalbaarheid, de beperkingen en de consequenties van een audiovisuele realisatie.

BATAC geeft je een allround initiatie in het televisiewerk. Je doorloopt alle stappen in een audiovisuele productie: concept, scenario, productie, draaien en montage. Je doet dit onder begeleiding van professionals: de BATAC-docenten zijn stuk voor stuk autoriteiten in hun vakgebied, én bovendien actief in de sector waar jij graag terecht wil komen. Ook technisch gezien is de BATAC-opleiding van een hoog niveau: je werkt met de allernieuwste apparatuur. Elk audiovisueel product analyseer je tot op het bot: je raakt vertrouwd met alle fases van het audiovisuele proces.

Je maakt een aantal oefeningen in groep en past de kennis uit de verschillende vakken toe in de praktijk. Dit is een perfecte leerschool -met theorie alleen red je het niet- en tegelijk een uitstekende voorbereiding voor je eindwerk. Je draait vox pops, interviews, sfeerreportages, een klein stukje fictie, … Je oefent ook de technieken in die je je tijdens de praktische workshops eigen hebt gemaakt.

Tussen september en februari loop je 10 dagen stage bij productiehuizen, facilitaire bedrijven en zenders. De opleiding zelf biedt een aantal dagstages aan, maar je kan er ook zelf zoeken. Tussen februari en juni loop je minimum 8 weken stage bij één of meerdere bedrijven waar jouw interesse naartoe gaat. Je kan natuurlijk ook over de grenzen heen je stage vervullen. Ben je echt gebeten door de praktijk? Geen probleem: dan verleng je je stageperiode gewoon met enkele weken. Door dit unieke stagesysteem leg je contacten binnen de sector, weet je beter waar je uiteindelijk terecht wil komen en worden je jobkansen fiks verhoogd.

Op het einde van de rit maak je een AV-eindwerk of een formatproductie. Een AV-eindwerk is een intensieve oefening waarin je alle onderdelen van de opleiding uitgebreid inoefent. Je kan allerlei genres realiseren: reportages, promotiefilms, human interest, bedrijfsfilms, portretten. Je maakt zelf een scenario, staat in voor de productie, hanteert zelf de camera en monteert alles tot een schitterend geheel. Je werkt in groep of individueel.

Bij een formatproductie ben je verantwoordelijk voor de volledige preproductie. Je verzorgt alles tot op het moment dat je gaat draaien: genrestudie, concept en formatbepaling, vormgeving en stijl, productiemiddelen en prebudgettering, budget en productieovereenkomst, programmavoorstel, opstart productie. Je rapporteert hierover in een helder productiedossier.

Beroepsmogelijkheden

De student kan na zijn BATAC-opleiding in 2 beroepsrollen uitstromen:

- de realisator (camera, montage, reporter, …)

- de productiemedewerker (productie-assistent, producer, regie-assistent, …)

Keuzeopties

Opleidingstraject

OpleidingsonderdeelStudiepunten
Eerste Programmajaar
Stage8
Realisatie4
Workshops4
Bachelorproef16
Research en redactie4
Scenario4
Regie4
Televisieproductie4
Videotechnologie4
Audiotechnologie4
Montage4